Manja slova Veća slova RSS

Pitajte predsjednika

Pitajte predsjednika

>

Predsjednik Marković o sto dana Vlade: Izazovima smo odgovorili na valjan i adekvatan način

Predsjednik Marković o sto dana Vlade: Izazovima smo odgovorili na valjan i adekvatan način
Datum objave: 07.03.2017 21:39 | Autor: SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Ispis Štampaj stranicu


Premijer Duško Marković ocijenio je da Vlada u prvih stotinu dana nije imala priliku da djeluje u okolnostima fer pleja uobičajenih za prvih stotinu dana već je baveći se od prvog dana kompleksnim pitanjima koja treba da obezbijede političku, ekonomsku i finansijsku stabilnost radila posvećeno i dosljedno izborim obećanjima o svojim opredjeljenjima.Premijer je rekao da je Vlada djelovala od početka u složenim unutrašnjim i vanjskim okolnostima.

„To je ambijent u kojem smo mi započeli mandat i vjerujem da smo svim tim izazovima u ovih sto dana odgovorili na valjan način. Ne u potpunosti, ali na valjan i na adekvatan način“ – rekao je predsjednik Vlade večeras u emisiji „Živa istina“ emitovanoj na Radiju „Antena M“ i Televiziji „Prva“ povodom sto dana Vlade. Predsjednik Vlade se zahvalio političkim liderima i ministrima iz stranaka članica vladajuće koalicije na nažnom doprinosu radu Vlade i ostvarivanji ciljeva i nivoa rezultata Vlade.

Govoreći o okolnostima u kojima je Vlada počela da radi Premijer je posebno istakao potrebu fiskalne konsolidacije. Rekao je da prvi rezultati ukazuju da je riječ o dobrom i kredibilnom planu koji je već dao rezultate. Autoput i investicije

Na pitanje o gradnji autoputa i o investicijama predsjednik Vlade je rekao da je opredjeljenje Vlade da ove godine radovi budu ubrzani, da su u tom smislu već preduzeti određeni koraci i da je spreman i dalje da se lično angažuje na tom planu. Predsjednik Vlade je pomenuo i druge investicije posebno Portonovi i Porto Montenegro rekavši da podaci o novim radnim mjestima koja će biti otvorena u ovim resursima pokazuju da mjere Vlade nijesu zaustavile razvoj. Predsjednik Vlade je rekao da se i naša evropska agenda ostvaruje veoma dinamično.

„Otvorili smo u decembru dva poglavlja i vjerujem da ćemo sada do sredine godine otvoriti još dva i moguće zatvoriti još jedno poglavlje“ – rekao je predsjednik Vlade.

Učlanjenje u NATO

Govoreći o našim evroatlantskim integracijama predsjednik Vlade je rekao da su zajednička očekivanja i procjene, i NATO-a i Crne Gore, da će naša zemlja postati članica Sjevernoatlantske alijanse do sredine maja.

„Dakle jednodušna je ocjena da je Crna Gora zrela za članstvo i da je ovo trenutak kad treba potvrditi tu činjenicu finalizacijom procesa na Samitu NATO-a u Briselu 25. maja” – rekao je premijer. On je objasnio da se u crnogrskom parlamentu može donijeti odluka o članstvu i prije nego što budu okončane svih 28 ratifikacija Protokola o pristupanju.

„Nema pravila, niti propisa kojim se definiše da Crna Gora mora da čeka svaku ratifikaciju. U zavisnosti od procjene može se odluka uraditi u svakom trenutku i prije svih ratifikacija, ako bi nas rokovi na to opredijelili, pošto nema ograničenja na nivou NATO-a da moramo da čekamo da se završe sve procedure pa da mi donesemo odluku u Parlamentu o članstvu” – kazao je predsjednik Vlade u emisiji „Živa istina“.

Na pitanje da li očekuje da bi taj čin odlučivanja u Parlamentu mogao da bude skopčan sa dopunskim bezbjednosnim rizicima, predsjednik Vlade je rekao da je siguran da će taj trenutak biti razlog da anti-NATO snage pokažu svoje političko raspoloženje.

„A možda i spremnost da to raspoloženje ima onaj sadržaj koji je nedemokratski i praćen možda nekim bezbjednosnim rizicima. Mi sigurno nećemo dozvoliti takvu vrstu ponašanja to je ustavno pravo Parlamenta i pravo većinske Crne Gore. Pet godina unutar zemlje vodimo dijalog o tome i ne radi se o skrivenom planu niti o adhok situaciji i politici. Riječ je o našem trajnom opredjeljenju nakon obnove nezavisnosti i nećemo dati prilike nikom da ugrozi finalizaciju ovoga procesa”, kazao je premijer. On je istakao da se uskoro očekuje i završetak procedura ratifikacija Pristupnog protokola i u preostale tri članice Alijanse koje to još nisu obavile.

„Sjedinjene Američke Države su otpočele tu ratifikaciju i kako sam razumio, samo je još jedno imenovanje u kabinetu predsjednika Trampa na dnevnom redu prije glasanja o nešem Protokolu. Španija je takođe tu proceduru započela i to očekujemo da bude uskoro okončano. U Holandiji je procedura nešto duža ali to je stvar njihovih unutrašnjih procesa i nije vezano za Crnu Goru, nadam se da će te procedure biti uklopljene u ovaj ukupni okvir”, konstatovao je predsjednik Vlade i dodao da je članstvo u NATO-u civilizacijsko i demokratsko opredjeljenje, te da su protivnici crnogorskog integracionog puta spremni na svaku vrstu destrukcije.

„Destrukciju države, političkog sistema i ugrožavanje demokratije. Tu opasnost su prepoznale i druge zemlje članice Evropske unije i NATO-a”, kazao je premijer i objasnio da se Crna Gora opredijelila za evropski i evroatlantski kurs i da na njemu čvrsto stoji.

„Mi želimo da kao zemlja Balkana budemo dio evropske i evroatlantske porodice razvijajući istovremeno dobre odnose sa susjedima i da radimo na stabilnsti regiona i saradnji unutar regiona i da Balkanu, kao što smo i Crnoj Gori, obezbjedimo evropsku i evroatalntsku perspektivu” – poručio je premijer Marković i istakao da smatra da će doći vrijeme da svi to prihvate onako kako i treba.

„Kada Crna Gora postane članica NATO-a, smatram da će i Rusija tu novu okolnost uvažiti i otpočeti dijalog sa crnogorskom Vladom o vraćanju naših odnosa na nekadašnji nivo. Mi smo spremni za to, i ovo naše ZA NATO nije portiv Rusije, ali neka oproste svi, i sa globalne i regionalne političke scene, Crna Gora ima pravo da bira svoj put. Većinska Crna Gora je izabrala i stoji dosljedno na njemu i tu poziciju ćemo braniti demokratskim sredstvima bez obzira ko bio na drugoj strani” – zaključio je na ovu temu predsjednik Vlade Duško Marković.

Poziv opoziciji

Odgovarajući na pitanja o političkoj situaciji u Crnoj Gori i o ponudi opoziciji da uđe u Vladu predsjednik Marković je rekao da ti njegovi ponovljeni pozivi podrazumijevaju prethodni povratak opozicije u Skupštinu. Dodao je da te poruke saopštava i u ime Vlade i u ime stranke u kojoj je zamjenik predsjednika ne predstavljaju poruke za kratkoročnu potrebu već su izraz političke odgovornosti i pristupa koji treba da omogući u Crnoj Gori veći nivo konsenzusa i političke kohezije i da je to glavni rezon za takvu ponudu. „Dakle moj poziv nije poziv da neko dođe direktno u Vladu. On je prije svega usmjeren prema strankama evropske i evroatlantske orijentacije“ – rekao je predsjednik Vlade precizirajući da se poziv odnosi na stranke URA-u, SDP, Demos, SNP i Demokrate.

„Ova ponuda se ne odnosi na Demokratski front. Demokratski front je grupacija koja vodi antidržavnu politiku. Ona ima za cilj da destabilizuje Crnu Goru, ona ima za cilj da zaustavi Crnu Goru na njenom evropskom i evroatlantskom putu i ona ima za cilj, slobodno ću reći u ovoj emisiji, da dođe na vlast mimo demokratskih pravila i procedura i da to uradi praktično na revolucionaran način ne priznavajući institucije, kompromitujući institucije i pokušavajući da se na vlast dođe bez izbora ili samo tamo gdje oni misle da mogu pobijediti“ – rekao je predsjednik Vlade.


SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE