Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

Питајте предсједника

Питајте предсједника

>

Интервју предсједника Владе Мила Ђукановића италијанској агенцији АНСА

Интервју предсједника Владе Мила Ђукановића италијанској агенцији АНСА
Датум објаве: 06.10.2016 22:28 | Аутор: Служба за односе с јавношћу

Испис Штампај страницу


Мило Ђукановић – интервју агенцији АНСА – превод

Црна Гора: Ђукановић, са НАТО-м ће се све промијенити на боље

 Проблеми са Русијом су пролазни

Приступањем НАТО-у у Црној Гори „ће се све промијенити на боље”, то је изјава премијера Мила Ђукановића у интервјуу за АНСУ. Такође сматра да ће „захлађење односа са Русијом ускоро бити превазиђено”. Улазак у Атлантску Алијансу имаће, сматра Премијер, позитивне ефекте прије свега на сигурност. „Биће загарантована стабилност земље и неповредивост граница. То ће бити важан замајац економског и демократског развоја, за привлачење страних инвестиција и туриста”. Осим тога, за Ђукановића је приступање Црне Горе НАТО-у „од изузетног значаја за ширење стабилности у региону Медитерана, те самим тим и за јачање европске безбједности”.

Ђукановић, односи са Италијом су одлични

 Премијер за АНСУ, веома важно предсједавање Западним Балканом

Црногорски премијер Мило Ђукановић је изразио велико задовољство политичком и економском сарадњом са Италијом, наглашавајући важност италијанског предсједавања „Берлинским процесом” о западном Балкану. „Црна Гора и Италија су ове године обиљежиле десетогодишњицу успостављања дипломатских односа. Али је наше пријатељство много старије од наше садашње државе“ – изјавио је Ђукановић у интервјуу за АНСУ. По Премијеровој изјави „Политички контакти су одлични. Веома смо задовољни и развојем економске сарадње, прије свега у области енергетике“ додао је Премијер који је, између осталог, навео присуство у Црној Гори предузећа а2а и Терна. Италијанско-руски конзорцијум Новатек, како подсјећа Премијер, је изабран на тендеру за истраживање нафте и гаса у црногорском подморју. „Цијенимо веома важним што ће Италија бити домаћин предстојећег Самита ЗБ у оквиру Берлинског процеса“ устврдио је Ђукановић, који сматра да је то „иницијатива која је удахнула нови живот политици проширења ЕУ и нама на Балкану отворила нову наду.“ Стога је пожељно дати импулс економском и инфраструктуралном развоју и стога „се надамо да ће Италија, која је нама сусједна земља, дати посебан допринос у том правцу“. „Очекујемо, између осталог, да ће Цонфиндустриа искористити ову прилику италијанског предсједавања како бисмо унаприједили сарадњу наших предузећа. Мислим да сви у региону имамо велика очекивања од италијанског предсједавања“ – тврди Ђукановић.

Ђукановић, гласањем 16. октобра се одлучује о будућности земље

 Премијер Црне Горе, успјешних првих десет година незвисности

Приступање НАТО-у, перспектива приступања ЕУ, турбулентна балканска ситуација, односи са Италијом: десет дана прије политичких избора у Црној Гори, премијер Мило Ђукановић у интервјуу агенцији АНСА говори о свему и прави веома позитиван биланс првих десет година независности своје земље. „Од нејнеразвијеније еx-yу републике сада смо најразвијенија економија на Западном Балкану“ рекао је Ђукановић наглашавајући да је Црна Гора данас „препознатљива туристичка и инвестициона дестинација“ и „Земља која је фактор стабилности у региону и лидер у интеграцијама“. За Премијера који је већ 25 година неприкосновени протагониста политичке сцене у Црној Гори, гласање 16. октобра је од велико значаја, свакако „најзначајнији политички догађај послије референдума 2006. године“ којим се Подгорица мирно одвојила од заједнице са Србијом. На овим изборима се, тврди Ђукановић, „одлучује не само о европској и евроатлантској будућности Црне Горе, већ и о томе у ком правцу могу кренути процеси у региону“. Ми бирачима, како тврди Премијер „нудимо гаранцију стабилности и очувања мултиетничког склада“, заједно са „низом крупних пројеката у путној инфраструктури, туризму и енергетици, који се мјере милијардама еура“. Ђукановић, који је лидер ДПСа, упире прстом у своје политичке противнике који су, како тврди, „исти они који су били поклоници режима Слободана Милошевића“. „Сви противници црногорске независности су опет на окупу“, имају исте циљеве а њихови интереси су подударни са противљењем Русије проширењу НАТО-а“ Отуда „су нашли заједнички језик са одређеним структурама из Москве“. Заправо, тврди Ђукановић, приступањем НАТО-у у Црној Гори „ће се све промијенити набоље“ почевши од сигурности. „Биће загарантована стабилност земље и неповредивост њених граница, а прошириће се и стабилност у региону Медитерана” те самими тим и европска безбједност. За премијера је реално да већ током прве половине наредне године Црна Гора постане „пуноправни члан Алијансе”, док ће контрасти и захлађење односа са Русијом „убрзо бити превазиђени”. По његовом мишљењу није било негативних посљедица на економском и туристичком плану. Уосталом, примијетио је, „Русија има веома развијене односе с многим земљама које су НАТО чланице, па зашто би Црна Гора била изузетак?“ Мило Ђукановић се дакле нада додатној европској подршци процесу интеграције Црне Горе и цјелокупне регије у ЕУ. „Само уједињена Европа може нудити ваљане одговоре на изазове које има пред собом“ почевши од мигрантске кризе па до борбе против тероризма и радикализма. Критикујући „реторику деведесетих година“ и националистичке испаде који су се у задње вријеме појавили у балканским земљама а често су повезани са „потребама унутрашње политике“, Ђукановић је означио као „одличне“односе са Италијом, како на политичком тако и на економском плану, и нагласио је велику важност италијанског предсједавања Берлинским процесом за западни Балкан.