Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

Питајте предсједника

Питајте предсједника

>

Њујорк: Интервју предсједника Владе Мила Ђукановића за Глас Америке

Њујорк: Интервју предсједника Владе Мила Ђукановића за Глас Америке
Датум објаве: 22.09.2016 13:45 | Аутор: Служба за односе с јавношћу

Испис Штампај страницу


Служба за односе с јавношћуСлужба за односе с јавношћуЊујорк – Предсједник Владе Црне Горе Мило Ђукановић
Кратак интервју у емисији „Отворени студио“ Гласа Америке
Емитован уживо 21.09.2016. 22:00 (ЦЕТ)
Новинар: Браца Ђорђевић

Следећег месеца имамо изборе у Црној Гори, Ви сте баш нама у интервју летос, после Самита у Варшави, рекли да ће избори на неки својеврстан начин бити референдум о учлањењу у НАТО. Да ли сте истог мишљења и сада?

Мило Ђукановић, предсједник Владе: Мислим да је вријеме снажно потврдило ту моју тадашњу претпоставку или прогнозу. Као што можете видјети из тока предизборне кампање у Црној Гори владајућа коалиција, прецизније владајућа партија – Демократска партија социјалиста потпомогнута партијама мањина у Црној Гори, и даље је снажно на курсу пуне интеграције Црне Горе у НАТО и Европску унију. Нажалост, рекао бих да су и противници тог курса ујединили своје редове и да данас можда оснажени неким партијама које до јуче нијесу подржавале ту политику, покушавају да парирају, да на неки начин оспоре или макар успоре црногорско чланство у НАТО-у. Моје увјерење је да је Црна Гора већ озбиљно одмакла на том путу и да никакав повратак натраг не долази у обзир. Црна Гора је предано радила и прије независности, а посебно током ових десет година, на усвајању новог система вриједности који карактерише управо Европску унију и НАТО алијансу. Тако да мислим да смо пуно тога доброг направили, да смо поставили један добар темељ за будућу, модерну и развијену архитектуру Црне Горе као европске државе. И мислим да ће и избори редовни избори који се догађају 16. октобра само потврдили одлучност Црне Горе да настави у том смјеру.

Они што Ваши политички опоненти тврде је да је Црна Гора под управом Ваше странке и коалиције које сте предводили у протеклих 20 година назадовала, да постоји озбиљан проблем са криминалом и корупцијом, да је стандард живота опао. Шта Ви кажете на све то и какве нове идеје нудите пре свега у економском погледу?

Мило Ђукановић, предсједник Владе: Манир опозиције је да критикује Владу. То је додатно карактериситчно у предизборном периоду тако да је мање-више очекивано да опозиција покушава да са ниподаштавањем говори о напорима које је Влада у претходном периоду уложила и резултатима до којих је дошла.

Ипак, мислим да је тешко оспорити да је Црна Гора данас најразвијенија економија Западног Балкана, иако је до само прије деценију била у реду мање развијених република на простору еx Југославије. У Црној Гори се данас реализују неке веома крупне инвестиције у инфраструктури, енергетици и туризму - крупне не за црногорске или балканске услове него крупне у европским размјерама и да је евидентан замах на плану економског развоја који ће само додатно добијати убрзање. Ако кажемо да је просјек стопе раста Црне Горе у току посљедње деценије 3,2% тада када је цијела Европа била испод 1% онда нема никакве сумње да није могуће заиста било чиме доказати те политичке оцјене опозиције које она користи наравно са циљем да дискредитује владајућу структуру и да дође на њено мјесто.

Међутим, потпуно је јасно да ни ми који водимо владину политику нијесмо задовољни достигнутим, да имамо много амбициозније циљеве ид а разумијемо и нестрпљење јавности која очекује да се за краће вријеме савладају сви проблеми који представљају историјско наслијеђе и Црне Горе и региона. Ми смо наравно спреми да се ухватимо укоштац са тим изазовом и то је оно што представљамо црногорској јавности уочи ових избора. Дакле, ми мислимо да је заиста могуће озбиљно унаприједити животни стандард у Црној Гори и да је то могуће управо кроз једно паметно и одрживо коришћење још увијек неискоришћених развојних ресурса. У том циљу перманентно унапређујемо наш пословни амбијент да бисмо уз још више повјерења страним инвеститорима и домаћим бизнисменима да се придруже Владиним напорима да на оптималан начин искористимо до сада неискоришћене ресурсе. Прије свега смо мотивисани потребом да покренемо све оно што су предузетнички потенцијали Црне Горе да би се наставило са тенденцијом формирања нових малих и средњих предузећа и активирањем те врсте бизниса како би што више људи у Црној Гори добио шансу да ради и да допринесе ономе што ће бити успјеси на националном плану.