Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

Питајте предсједника

Питајте предсједника

>

Интервју предсједника Владе Мила Ђукановића дневном листу „Побједа“: Да би се освојила власт мора се бити лојалан својој држави

Интервју предсједника Владе Мила Ђукановића дневном листу „Побједа“: Да би се освојила власт мора се бити лојалан својој држави
Датум објаве: 06.09.2016 10:25 | Аутор: Побједа/ Драшко ЂУРАНОВИЋ

Испис Штампај страницу


Побједа 
ПОДГОРИЦА - Предсједник Владе и предсједник Демократске партије социјалиста Мило Ђукановић сматра да је од изузетне важности да и у новом сазиву парламента буде убједљива већина која подржава европски и евроатлантски пут Црне Горе, изградњу друштва владавине права и њен демократски развој. Говорећи о понуди ДПС-а грађанима Црне Горе, Ђукановић најављује пакет конкретних мјера према социјално најугроженијем слоју људи.

- Планирамо посебан пакет мјера према социјално најугроженијима, према грађанима који су за потребе преживљавања узимали потрошачке кредите до одређеног нивоа. Желимо да им помогнемо у враћању обавеза банкама. Подстицај предузетништву је и до сада био знак препознавања наше политике, а сада нудимо још боље услове, младима, женама у бизнису... За оне који имају високошколске дипломе већ смо понудили бескаматне кредите. Сад ћемо их понудити и за раднике који су у транзицији изгубили посао као технолошки вишкови. Даћемо нове олакшице за послодавце који запошљавају те људе, с обзиром да се многи од њих неће одлучити да започну свој бизнис истиче Ђукановић. Предсједник ДПС-а оцјењује да је проблем највећег дијела опозиције што не схвата да се у данашње вријеме ни на Балкану не може водити политика по старим матрицама.

- Неки дјелови опозиције данас се отимају о "генијални изум формулисан у њиховим слоганима: ,,Ми или он(и). Преписивачки, лузерски покушавајући да понове неки од сценарија који су уродили промјеном власти у ближем или даљем окружењу. Али, авај, имају само један проблем. Да објасне што су управо они, и ДФ и Демократе, у тада другим формацијама, рецимо у Београду бранили Њега!? А били против демократске Србије и демократске Црне Горе које су жељеле и добиле промјене! Е, сад се ти исти лидери опозиције у Црној Гори лажно представљају као демократе и носиоци прогреса. Иако су и тада, као и данас, били и против Европе и против НАТО. И што је најтеже против Црне Горе оцјењује Ђукановић у разговору за Побједу. 

ПОБЈЕДА: Крећете у нову кампању, опет сте носилац листе ДПС. Што је након 25 година на власти кључна порука зашто грађани треба да заокруже ДПС? 

ЂУКАНОВИЋ: Због јасне визије будућности Црне Горе коју ДПС доказано има! Такође и због несумњиве способности да своју визију оствари. Подсјетимо: ДПС је био на челу ове државе када је у њој, јединој од свих еx-yу република, деведесетих година сачуван мир; и када је успостављена економска одрживост Црне Горе у можда најтежим годинама њене новије историје иако је у времену Југославије добар дио јавне потрошње Црне Горе финансиран дотацијама из буџета заједничке државе; и када је Црна Гора као дио Савезне Републике Југославије сачувана од НАТО бомбардовања; и када је требало мудро, а не главом кроз зид, остварити право на референдум, и стећи независност по строгим европским демократским правилима, што је обезбиједило неподијељено признање свјетске демократске јавности. Управо тада је ДПС показала способност јасне визије. Тражили смо право на обнову независности, тврдећи да смо у стању да очувамо стабилност која је била нападнута и из Црне Горе и из сусједства, али и објашњавајући да нам кормило за управљање Црном Гором треба да би она постала узорна чланица европске и евроатлантске заједнице. И то се догодило. Упркос кризном амбијенту у европском окружењу, упркос неразумијевању и деструкцији дијела домаће јавности. Црна Гора је данас практично чланица НАТО, убједљиви лидер европских интеграција међу свим земљама кандидатима, уз то и економски најразвијенија држава Западног Балкана. Веома је важно да и у новом сазиву Парламента буде убједљива већина која подржава европски и евроатлантски пут Црне Горе, изградњу друштва владавине права и њен демократски развој. Вјерујем да учињено препоручује оне који су били и архитекте и извођачи и бранитељи тих тековина друштвеног напретка Црне Горе за ново повјерење...

ПОБЈЕДА: Али, суочавате се са кључном поруком политичких противника да је најбитније да дође до смјене ДПС-а и Вас. Какавје Ваш одговор? 

ЂУКАНОВИЋ: Ваљда никог не изненађује тај опозициони захтјев. Па, сјетите се, они су тврдили и да је важније да дође до смјене власти него до обнове независности. Све је за њих мање важно од тога да они постану власт. Мање-више сва опозиција у различитим формама покушава да своју вриједност нагласи тиме што ће оспоравати све што је досадашња власт у Црној Гори предвођена ДПС урадила за ову државу. Али то није могуће. Јер у Црној Гори не живе ни глупи ни политички слијепи људи. Они ће на изборима дати одговор опозицији. Проблем највећег дијела опозиције је што никако да схвати да се данас ни на Балкану не може водити политика по старим матрицама. Матрицама које су политику изједначавале са способношћу преваре и манипулације. Тако се неки дјелови опозиције данас отимају о ,,генијални изум формулисан у њиховим слоганима: ,,Ми или он(и) . Преписивачки, лузерски покушавајући да понове неки од сценарија који су уродили промјеном власти у ближем или даљем окружењу. Али, авај, имају само један проблем. Да објасне што су управо они, и ДФ и Демократе, у тада другим формацијама, рецимо у Београду бранили Њега!? А били против демократске Србије и демократске Црне Горе, које су жељеле и добиле промјене! Е, сад се ти исти лидери опозиције у Црној Гори лажно представљају као демократе и носиоци прогреса. Иако су и тада као и данас били и против Европе и против НАТО. И што је најтеже против Црне Горе. Они вјерују да је ово одсудан моменат за њих, јер мисле да ће се испомоћи подударношћу интереса једне од великих сила која се противи проширењу НАТО. Све су то илузије. Да би се освојила власт у било којој држави, мора се доказати елементарна лојалност према њој. Спремност да се мисли и ради за њено добро. Ништа од тога већина лидера опозиције није показала, осим, како сте и сами примијетили, жеље да се по сваку цијену промијени власт, тј. запосједне власт. Дио њих то ради вријеђајући и понижавајући Црну Гору жељом да је врате у фазу примитивизма, дивљаштва и служења туђим интересима. То Црна Гора нити је заслужила, нити ће то грађанска Црна Гора дозволити.

ПОБЈЕДА: Црна Гораје, као што сте и рекли, направила велике кораке у правцу учлањења у ЕУ и пред вратима смо НАТО. Чињеница је, међутим, да обични грађани не осјећају у свакодневном животу бенефите спољнополитичких успјеха...

ЂУКАНОВИЋ: Знам да се ефекти новог развоја још увијек недовољно осјећају у квалитету живота значајног броја грађана. Нијесам ни очекивао другачије. Заостајање које се Црној Гори и Балкану догодило током укупне историје не може се надомјестити за десет година. Зато, нијесмо ни тврдили да ће се у првој деценији независности достићи европски квалитет живота. Да је то немогуће зна сваки црногорски домаћин. Није, дакле, питање ових избора јесмо ли ми достигли жељени циљ када је у питању економски развој Црне Горе. Него јесмо ли на правом путу. Јасно је да јесмо. Свиђали се некоме или не, чињенице су чињенице. Данашња Црна Гора је по први пут у својој историји по свим параметрима, укључујући и просјечна плате и пензије, најразвијенија земља Западног Балкана. Дакле, добро смо одабрали стратешки курс и њиме се крећемо мање-више могућом динамиком. Подсјетићу, просјечна стопа економског раста у ових десет година независности је 3,2%, убједљиво више од просјека у региону, и међу највишима у Европи. Прије десет година били смо на 30% европског просјека развијености, данас смо на око 42%. Уз то, у Црној Гори се данас реализују или припремају вјероватно највредније инвестиције у Европи: ауто-пут, подморски кабл до Италије, ТЕ Пљевља ИИ, Порто Монтенегро, Луштица, Портонови... Дакле, јасно је, настаје нова економска структура Црне Горе која ће нашој држави гарантовати поуздану стабилност, економски развој и већу запосленост и богатији и квалитетнији живот наших грађана. Морамо истрајати на том путу. Не смијемо дозволити да нас вјечити политички губитници врате натраг на беспућа на којима су наши преци углавном гинули, а између ратова животарили, једва састављајући крај с крајем. Јер, лидери опозиције који нам нуде ту алтернативу ни сами у њу не вјерују. Да ли су можда они школовани, или да ли се њихова дјеца школују на истоку? Не, него у Западној Европи или САД. Значи, ни они не вјерују у те вриједности о којима говоре, које би да наметну широј црногорској јавности. Говоре само манипулаторски, да би се дочепали власти.

ПОБЈЕДА: Али се мора уважити и реалност: процеси на простору бивше Југославије, дуг период трагања и неизвјесност око рјешавања државног статуса Црне Горе, па глобална и европска криза која траје готово деценију, економски су исцрпили грађане. Да ли ће ДПС у овој кампањи предложити конкретне мјере на побољшању стандарда, мислим на, не мали, број људи који су током протеклих година испали ,,жртве транзиције"?

ЂУКАНОВИЋ: Разумијем Ваше запажање. Иако сва истраживања јавног мњења говоре да у Црној Гори већина грађана зна да се наша држава креће у добром смјеру. Искрено, не демагошки, саосјећамо са људима који још увијек трагају за сигурном егзистенцијом. Желимо, и све радимо да помогнемо у рјешавању њиховог реалног животног проблема. Али, то питање се не смије и не може рјешавати сијањем илузија и политичким манипулисањем. Знам да један број људи у Црној Гори не прихвата да успјех Државе на путу ЕУ и НАТО интеграција може бити супститут за то што су остали без радног мјеста. И то је сасвим нормално, у праву су. Али, оно што покушавамо да објаснимо је да ће радна мјеста која отварамо бити сигурнија, дугорочнија, квалитетнија и хуманија уколико ова земља иде путем европског развоја, него ако му и даље балкански, политички аутистично, пркоси. То вјековно тумарање је и довело до оваквог заостајања Балкана, укључујући и Црну Гору. Дакле, јасно је и елементарно интелигентном да на том путу нема перспективе. Зато морамо да прокрчимо нови пут ка јасном хоризонту европског квалитета живота. Дивно је да смо данас најразвијенији на Западном Балкану. Али то значи тек 6.000 еура по глави становника. Док је Европа већ на 28,6 хиљада. Томе тежимо, и то наравно сви желимо и за себе, а посебно за своју дјецу. Али, до тога се долази једино ако идемо путем европског развоја. Да поновим, није најважније чланство у било којој престижној асоцијацији. Најважније је да градимо друштво по тим правилима и стандардима да би у догледној будућности достигли и тај квалитет живота грађана. Не да чежњиво причамо о животу у Бечу, Риму, Лондону, Паризу... Него да овдје живимо тако. Ми то можемо. Јер имамо све услове, почевши од природних ресурса. Морамо само почети и да се понашамо примјерено достизању тих циљева. За то вријеме, наши опоненти поручују: не НАТО и Европа, треба да останемо на традиционалном путу развоја Црне Горе. А то значи на путу даљег заостајања, нестабилности, на путу ратова и сиромаштва. И да будем директнији. Није реално да сви истовремено разумијемо неминовност и важност нових процеса прије него што осјетимо личне, или породичне благодети од њих. Зато, разумијем сугестију из Вашег питања, потребно је бити социјално сензибилнији према свима који се због ових друштвених промјена осјећају угрожено. Сада се стварају услови за то. До сада смо се бавили обновом државе, учвршћивањем стабилности, успостављањем европских правила живота у нашој кући. Страни инвеститори су то регистровали и показали интерес за нашу економију. А они доносе капитал и отварају нова радна мјеста. Тај процес увелико тече. 

ПОБЈЕДА: Каква ће конкретно бити понуда грађанима?

ЂУКАНОВИЋ: Планирамо посебан пакет мјера према социјално најугроженијима. Рецимо, према грађанима који су за потребе преживљавања узимали потрошачке кредите до одређеног нивоа. Желимо да им помогнемо у враћању обавеза банкама.Подстицај предузетништву је и до сада био знак препознавања наше политике. Сада нудимо још боље услове, младима, женама у бизнису... За оне који имају високошколске дипломе већ смо понудили бескаматне кредите. Сад ћемо их понудити и за раднике који су у транзицији изгубили посао као технолошки вишкови. Даћемо нове олакшице за послодавце који запошљавају те људе, с обзиром да се многи од њих неће одлучити да започну свој бизнис. Додатно, креирамо нова рјешења како би корисници кредита ИРФ могли понудити ваљано обезбјеђење, имајући у виду да је до сада то био један од најтежих лимита уласку људи у свијет предузетништва и бизниса.

Полазећи од тога да је квалитетно образовање најважнија претпоставка нашег будућег развоја, јасно је да уз реформе система којима се бавимо морамо појачати интересовање највреднијих у нашем друштву за позив просвјетног радника. Повратити углед и престиж тој про фесији. Сваки родитељ жели да буде сигуран да су његова дјеца у добрим рукама. То ћемо урадити тако што ћемо кориговати систем награђивања. Макар привремено и на штету других, просвјетни радници морају добити бољи статус. Слично планирамо и за област здравства како би унаприједили здравствену заштиту грађана. Искрено, вјерујем да за све у Црној Гори долазе бољи дани. 

ПОБЈЕДА: Опозиција ће наступати у два већа блока Демократски фронт и коалиција Демос-СНП-УРА. Да ли због тог удруживања већег дијела опозиције, ДПС размишља о прављењу коалиција или пак наступате самостално? 

ЂУКАНОВИЋ: ДПС ће на ове изборе изаћи самостално. Наша партијска јавност то сматра најодговорнијим односом према бирачима, након што смо окончали коалициони аранжман који је трајао 18 година. ДПС је увијек преферирала самостални изборни наступ. Кориговали смо се у корист коалиције када је постало јасно да су вриједности за које се боримо важније од власти и партијског рејтинга. Да је у питању одбрана државе, касније обнова независности. Продужено трајање коалиционог аранжмана и након референдума било је узроковано ровитошћу безбједносно политичке сцене Црне Горе послије 2006. године. И потребом да тековине независности обезбиједимо оквиром европских и евроатлантских интеграција. Тако је и било. Све док такав аранжман није модификован измишљотином и небулозом о опозицији у власти, што је уз постојећу опозицију држави у Парламенту и ван њега убрзало зријевање свијести о неопходним промјенама. Данас је тренд већине партија у Црној Гори да закамуфлирају своју немоћ кроз природне и неприродне коалиције да би отуд што гласније насртали на ДПС. Ми се нећемо камуфлирати. Прецизно ћемо утврдити своју снагу.Сва истраживања јавног мњења, укључујући и она која намјенски врше наши политички опоненти, показују да ДПС стабилно има подршку између 41 и 45 одсто. Како ће се организовати опозиција, то је њихова ствар. За нас је важна постојаност нашег бирачког тијела и расположење већинског дијела црногорске јавности према политици коју одговорно води ДПС свих ових година, што ће се, убијеђен сам, потврдити и на октобарским парламентарним изборима.

Влада изборног повјерења је добар план

ПОБЈЕДА: Једна од битних занимљивости ових избора јесте да први пут за посљедње двије деценије дио Ваших политичких противника наступа у изборној кампањи са позиције власти, јер су дио Владе изборног повјерења. Да ли и сада сматрате да је понуда опозицији да буде дио извршне власти била Ваша исправна одлука?

ЂУКАНОВИЋ: Убијеђен сам у то. Уосталом, то је био веома добро осмишљен план. Не да ,,преживи Влада. Јер, подсјетимо се, претходно сам понудио пријевремене изборе. То не ради премијер чији је циљ да влада траје по сваку цијену до краја мандата. Али, као што се сјећате, сви јунаци ником поникоше... Они су имали другачији план: да и даље опструирају Владу лицемјерјем СДП. Тада сам иницирао провјеру повјерења Влади. Ризикујући. Али, ријешен да СДП истјерам на чистац. Тако је и било. Завршено је са етапом неморалне политике ,,опозиције у власти. Та промјена је побудила Позитивну Црну Гору да допринесе консолидацији црногорских националних интереса. Захвалан сам им због тога. Као и партијама мањинских народа.Ако желимо у друштво европских народа и земаља, морамо се учити демократији и дијалогу. Морамо сви понешто жртвовати и показати кроз конкретне потезе политичку, а ако хоћете и људску вољу, да се смањи јаз подјела које никоме добра не могу донијети. Нудећи опозицији кључне ресоре и важна мјеста у државној администрацији и државним предузећима хтјели смо и њима, и широј домаћој, а и међународној јавности, да покажемо колико су неутемељене сумње опозиције у регуларност изборног процеса у Црној Гори. Такође, да и њих учинимо одговорним за тако важне ствари за државу. Исто тако, и да бар дио њих буде у прилици да схвати колико је одговорности, озбиљности и одрицања потребно да би се даноноћно обављали државни послови. Вјерујем да ће се ефекти ове наше нове политичке праксе тек валоризовати у времену које је пред нама. Желим такође да вјерујем да је то наговјештај неког новог, бољег политичког доба у Црној Гори.

Промјене на посланичкој листи

ПОБЈЕДА: Најављивали сте и освјежења унутар партије, да ли ће се то видјети на посланичкој листи ДПС-а?

ЂУКАНОВИЋ: ДПС се константно мијења тежећи да испрати изазове динамичних друштвених промјена. И у томе је тајна нашег трајања и формула политичке дуговјечности. Многи људи који су заузимали одговорне партијске дужности у турбулентним временима о којима сам говорио одавно већ нијесу политички активни. Дошло је и до крупних промјена у самом врху наше Партије. Готово да нема ниједне друге политичке странке која је имала такву флуктуацију кадрова на кључним дужностима као што је то ДПС. Мислим да ће ови избори бити нова шанса за значајне промјене које ће се видјети врло брзо и на посланичкој листи. Требају нам и нови људи за нове мјере и нове потезе које намјеравамо да пред узимамо.Драшко ЂУРАНОВИЋ