Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

Питајте предсједника

Питајте предсједника

>

Ђукановић за ТВ Н1: Социјалдемократска партија се сама искључила из власти

Ђукановић за ТВ Н1: Социјалдемократска партија се сама искључила из власти
Датум објаве: 28.01.2016 22:05 | Аутор: Служба за односе с јавношћу

Испис Штампај страницу Видео Видео


Мило Ђукановић, предсједник Владе Црне Горе
Интервју Телевизији Н1, студио у Сарајеву
Снимљен: 28. 01. 2016.
Емитован: 28. 01. 2016. у 21:00


Предсједник Владе Црне Горе Мило Ђукановић рекао је у интервјуу емитованом у четвртак увече на Телевизији Н1 да је задовољан што је Влада чији је премијер добила повјерење парламента и да је то за њега било очекивано. Као разлог је навео увјерење да је Влада током три године мандата испунила најважнија предизборна обећања дата грађанима на изборима и да позив опозицији да уђе у Владу није изнуђен потез.

„Ја сам и у завршној ријечи подсјетио да сам не једном током посљедњих неколико мјесеци казао да сам спреман да респектујући да постоји неповјерење на једном дијелу парламентарне сцене Црне Горе према перформансама изборног система и према ономе што је садашња изборна пракса да сам спреман да отворим могућност да остваримо додатну контролу над спорним питањима. Два су спорна питања. Једно су бирачки спискови а друго је злоупотреба државних ресурса у партијске сврхе“ – рекао је предсједник Владе.

На питање „да ли се боји избора“ предсједник Ђукановић је одговорио да се „ни случајно не боји избора“.

„Подсјетићу вас да сам такође неколико мјесеци прије позива за НАТО казао да примјећујем кризу у функционисању владајуће коалције, да сам сматрао да би било нерационално то питање отварати прије него испуними најважније државни циљ Црне Горе у 2015. години – то је добијање позивнице за НАТО, а да сам након тога спреман да одмах идемо на изборе и да кризу у владајућој коалицији на тај начин разријешимо“ – рекао је Мило Ђукановић.

Предсједник Владе Црне Горе је рекао да ће у складу са новим изборим правилима Црна Гора бити спремна за изборе најкасније у септембру и да ту „нема никаквог спора“.

„До тада, као одговорном човјеку савјест ми налаже да урадим оно што могу, а то је да изложим Владу провјери повјерења у Парламенту и као што смо већ казали Влада је то повјерење добила и ја сам нашао за сходно да учиним потез којег сте прокоментарисали, да отворим Владу за учешће парламентарне опозиције. Понављам, то није изнуђен потез. У више наврата сам говорио да се не слажем са опозицијом, да су избори у Црној Гори нерегуларни, не салажем се са опозицијом да има крађе избора, није ниједан избори процес у Црној Гори протекао да није био надзиран од ОЕБС-а односно од ДРА и Савјета Европе. У свим извјештајима на крају тих изборних процеса је констатована регуларност изборног процеса. Дакле, ја мислим да је ријеч о слабостима губитника на изборима који не жели да се суочи са властитим слабостима, већ покушава да у амбијенту пронађе разлоге свог пораза. Али, шта год да је казао сам: у заједничком интересу је да отклонимо сумње“ – рекао је предсједник Владе Црне Горе.

Мило Ђукановић је на питање новинара да ли је понудом четири министарска мјеста опозицији „понудио више него што је она очекивала“ одговорио да не мисли тако, јер је опозиција очекивала мјесто премијера и цијелу Владу при чему је, како је рекао дио опозиције, односно Демократски фронт сматрао да то треба да реализују насиљем.

„То насиље смо, као што се сјећате, крајем октобра зауставили. Након тога је услиједио захтјев другог дијела опозције – прелазна Влада коју би формирали они. Дакле, да освоје власт без избора. То није логично посебно ако имамо регуларне изборе које је коначно сертификовао и налаз ОЕБС-а и Савјета Европе. Али, умјесто свега тога, ако имате заиста сумњи и ако имате потребу да провјеримо заједно о чему се ради када су у питању државни реусри – изволите у Владу“ – рекао је премијер Ђукановић.

Предсједник Владе је рекао да није због природе излагања у завршој ријечи желио да елаборира понуду до краја, већ да је нешто оставио процесу разговора за који вјерује да ће бити настављен већ наредних данас.

На питање да ли је понудом „на неки начин успио да посвађа опозицију“ предсједник Владе је одговорио да се током расправе могла чути теза да „ Демократска партија социјалста влада заправо на подјела и на свађама“.

„Ја заиста не мислим да је ријеч о томе. Одговорно вам кажем, ако шта јавна ријеч више значи у балканском политичком и друштвеном животу, да се Демократска партија социјалиста на чијем сам челу никада није бавила питањима нити једне друге партије. Имамо довољно својих проблема и отворених питања која морамо да рјешавамо и не бавимо се питањима организације и функционисање опозиције. Према томе, није наша оријенатација била нити да уситњавамо опозицију, нити да тражимо новог партнера и искључујемо постојећег. Досадашњи партнер се искључио сам“ – оцијенио је премијер Црне Горе.

На питање да прокоментарише мотиве којима се водила Социјалдемократска партија у одлуци „да баш у овом тренутку напусти владајућу коалицију“ премијер Ђукановић је рекао да се не би упуштао у претпоставке.

„Ослонио сам се на факта, а факта су: Социјалдемократска партија је као саставни дио владајуће коалиције казала да је ова Влада 'изгубила политички легитимитет', дакле, да је у питању 'техничка Влада'. Казао сам: у реду, хајде да добијемо позивницу за НАТО па ћемо то провјерити. И ако одговоран човјек то сам одмах провјерио. Претходно сам казао социјалдемократама: мислим да би био ред да сада ви покренете иницијативу за испитивање повјерења Влади, и ако то ви не урадите то ћу ја урадити. Пошто то они нијесу урадили ја сам урадио и наравно показало се оно што смо знали и што смо већ имали у најави: они неће подржати ову владу. Они су, дакле, одлучили да се селе у опозицију. Који су мотиви – неке о томе они суде. Ја сам био апсолутно убијеђен, само на бази резултата које смо остварили, да ће ова Влада добити већинску подршку. Ако једна влада за три године обећа и оствари да ће земљу довести до чланства у НАТО-у, ако обећа и оствари да ће имати интензивне преговоре са Европском унијом и задржати позицију лидера у преговорима са 22 отворена поглаваља, ако једна влада обећа да ће имати економски раст који се стално повећава, у овој години је 4,3 посто, а у трогодишњем просјеку 3,2 посто, и ако покрене развојне пројекте који су највреднији у укупној историји Црне Горе као што је аутопут - ја мислим да посланици нијесу људи са друге планете и да колико се год политички не слагали са вама тешко је казати не резултатима које оствари било ко, а у овом случају је ријеч о актуелној влади.“

Тврдње предсједника Скупштине Црне Горе и Социјалдемократске партије Ранка Кривокапића да је „купио два министра“ предсједник Владе је прокоментарисао ријечима да о томе нема говора и да је ријеч о „наглашеној емоцији господина Кривокапића због онога што се догодило након конгреса његове партије“.

„Као што знате, након конгреса Социјалдемократска партија се подијелила. Формира је друга партија која се зове Социјалдемократе Црне Горе. Оно што није моје да објашњавам, погледајте списак људи којис у у Социјалдемократама, и видјећете да је добар, добар дио оснивача Социјалдемократске партије и људи који су на неки начин обиљежили политички живот Социјалдеморкатске партије сада у другој партији, у Социјалдемократама. То помињем само да то није пало с неба, него су у питању конкретни људи, са конкретним политичким биографијама и печатима у политичком животу Црне Горе. И шта се догодило – догодило се да је услиједио захтјев господина Кривокапића да ја довојицу људи који су са њихове листе, односно прецизније са наше заједничке листе, јер смо ми имали предизборну коалцију 2012. године, сада удаљимо из Владе. Ја сам казао: не, то нећу да урадим из неколико разлога. Први је зато што мислим да није неопходно да правимо реконструкцију Владе у сусрет очекивању позивнице за НАТО. Друго, није ријеч о људима који су непознати, нити о људима који нијесу учествовали у нашој изборној побједи. Напротив, били су високо позиционирани на нашој заједничкој листи, и људи су који имају макар пар деценија стажа у политичком животу Црне Горе. Моје право као премијера је да предлажем или не предлажем промјене у саставу Владе. Право Парламента је да када не изађемо у сусрет таквом очекивању евентуално из тог разлога смијени Владу“ – рекао је Мило Ђукановић.

На питање да ли очекује побједу на изборима предсједник Владе Црне Горе Мило Ђукановић је одговорио потврдно додавши да сматра да су и ови процеси само потврдили виталност Демократске партије социјалиста.

На питање да ли би и након избора био премијер, Мило Ђукановић је одговорио: „о том потом“ додавши да је и парламентарна расправа показала да Демократска партија социјалиста има озбиљан фонд вриједних људи, са високим употребним вриједностима и политичким и радним и да ће ДПС-у бити задовољство да након избора селектира међу члановима онога који ће имати највише интересовања и највише радне енергије да се даље бави владиним пословима. Премијер Ђукановић је рекао да према истраживањима јавног мњења Демократска партија социјалиста ужива подршку око 45 % грађана Црне Горе и да је интересантан феномен да странка на чијем је челу никада није падала испод 40 % популарности иако је цијело вријеме на власти, гдје се суочавала са тешким изазовима.

Говорећи о евроатлантским интеграцијама Црне Горе предсједник Владе је рекао да се чланство наше земље у НАТО-у противе они који су се 2006. противили обнови независности Црне Горе. На питање новинара да ли иза противника чланства Црне Горе у НАТО-у стоји Русија, премијер Ђукановић је подсјетио на изјаве више званичника Русије и званичних аката те земље које су одлуку Црне Горе да постане чланица НАТО-а оцјењивале непријатељским гестом према Русији и избором који може да изазове озбиљне проблеме у Црној Гори и на Балкану.

На питање да ли противници НАТО-а у Црној Гори сарађаују са Русијом, премијер Ђукановић је рекао да не жели да уопштава из поштовања и према људима са којима се политички разликује у Црној Гори и према Русији као значајној држави и традиционалној савезници Црне Горе кроз историју, без обзира на данашња неслагања.

„Дакле, не бих ишао са таквим оцјенама, али у то нема никакве сумње, јер су такође јавне изјаве. Дио опозиције која је ван парламента, која је покушала насилно да руши институције државе Црне Горе, сам се позива на то да то ради у интересу Русије, да то раде са руском подршком и са амбицијом да Црна Гора 'остане неутрална' уз руску гаранцију те неутралности. Дакле, нема никаквог простора за претпоставке, јер људи све говоре сами“ – рекао је предсједник Владе Црне Горе.

Премијер је поновио тезу да је одлика нашег региона нестабилност и да искуство и историја показују да када год наш регион остане изван глобалних интерграционих токова Европе и евроатлантске заједнице да се овдје догађају проблеми и да регион континуирано заостаје. С тога је изразио увјерење да Балкан мора престати да се понаша аутистично и да мора препознати европске токове и „заједно са Европом пливати у једном смјеру, јер је то најбоља гаранција и стабилности и развоја“.