Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

Питајте предсједника

Питајте предсједника

>

Премијер Мило Ђукановић за ХРТ: У суботу покушан државни удар, политичку одговорност сноси организатор протеста

Премијер Мило Ђукановић за ХРТ: У суботу покушан државни удар, политичку одговорност сноси организатор протеста
Датум објаве: 25.10.2015 20:57 | Аутор: Служба за односе с јавношћу

Испис Штампај страницу Видео Видео


 
Транскрипт интервјуа предсједника Владе Црне Горе Мила Ђукановића за ХРТ, можете преузети овдје

Служба за односе с јавношћуПредсједник Владе Мило Ђукановић оцијенио је да су протести Демократског фронта у суботу увече представљали покушај државног удара и да у политичкој равни нема никакве дилеме да одговорност за догађаје сноси организатор скупа.

„Одговорни су организатори тог протесног скупа и око тога макар у политичкој равни не може бити дилеме“ – рекао је премијер Ђукановић у интервјуу емитованом вечерас у ИИ Дневнику Хрватске телевизије. Додао је да протести нијесу екслаирали у насиље раније „прије свега због уздржаности полиције и других државних органа који су радили на обезбијеђивању тог скупа и који су од 27. септембра па до синоћ до неко доба стојички подносили провоцирање људи који су учествовали на тим скуповима“.

„У једном тренутку синоћ је то прерасло у отворено у брутално насиље, у покушај заузимања државних институција, дакле, у покушај дефинитивно насилног рушења власти због промјене курса државне политике и онда је наравно морало доћи до одговора полиције који је по мом суду био у складу са Уставом и законом и оним што су полицијска овлашћења предвиђења за поступање у таквим ситуацијама“ – рекао је предсједник Владе.

Премијер Ђукановић је одговарајући на питање новинара ко стоји иза протеста рекао да је новост чињеница иза таквих скупова не стоји Србија.

„Оно што је новина то је да се државна политика Србије заиста ни једном ријечју, ни једним гестом није уплитала у оно што су, условно речено, политичка превирања. Нажалост, она нијесу биила само политичка. Али великосрпски националистички кругови у Србији јесу то радилил и као што видите раде и данас. И даље покушавају да фалсификују нешто што се синоћ догодило дакле измишљеним новинским текстовима или презентацијом неких, искривљивањем неких чињеница. Једнако тако нема никакве сумње да је Русија имала и да даље има активну улогу у организацији протеста против власти у Подгорици“ – рекао је предсједник Владе.

На питање новинара Хрватске телевизије да ли иза скупова у Подгорици стоји Русија премијер Ђукановић је подсјетио на три посљедња сапоштења званичне Москве у вези са Црном Гором рекавши да тим саопштениима не треба посебна интерпретација. Додао је да је јасно да је циљ заустављање европских и евроатлантских интеграција Црне Горе.

Говорећи о односима Црне Горе и Хрватске предсједник Владе је рекао да је званични Загреб „један од врло поузданих пријатеља и подржавалаца Црне Горе на путу у НАТО“.

„Желим да на томе искрено захвалним Хрватској и њеној државној политици. Ја мислим да је то и гест добросудсједства и пријатељства, али више од тога гест одговорног односа према стабилности региона“ – рекао је предсједник Владе.

Додао је да сматра да је јако добро то што су Словенија, Хрватска и Албанија, већ у НАТО-у и да су Словенија и Хрватска већ у Европској унији.

„Ја заиста мислим да тај крус треба слиједити. Драго ми је да данас говоримо да је Црна Гора прва у тој композцији осталих земаља Балкана које се крећу ка Европској унији и ка НАТО-у. Мислим да је хрватска државана политика заједно са другим то јако добро процијенила и да је и то, сигуран сам, био важан мотив подршке Црној Гори. Надајмо се да ће то резултирати оним што сви желимо, надајмо се да ће Црна Гора добити позив за чланство у НАТО са министарског састанка земаља НАТО-а у децембру мјесецу, да ћемо на тај начин држати добру динамику европских и евроатлантских интеграција на Балкану, надајмо се такође да ће се и Црна Гора ускоро и друге државе динамично приближавати и том коначном циљу члнству у Европској унији и сигуран сам да ћемо једино тако учврстити и учинити поузданом стабилност Балкана без чега нема ни нашег економског и демократског развоја“ – рекао је предсједник Владе у интервјуу Хрватској телевизији.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ