Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

Питајте предсједника

Питајте предсједника

>

Интервју предсједника Владе Црне Горе Мила Ђукановића ТВЦГ

Ђукановић: 2015. позив за чланство у НАТО

Ђукановић: 2015. позив за чланство у НАТО
Датум објаве: 04.09.2014 23:53 | Аутор: Биро за односе с јавношћу

Испис Штампај страницу Видео Видео


    
Данас је почео радни дио НАТО самита, на позив генералног секрерата НАТО-а Андерса Фог Расмусена. Самиту присуствује и делегација Црне Горе коју предводи предсједник Владе Мило Ђукановић. У Кардифу је Андрија Николић. Шта се чуло првог дана самита? 

АНДРИЈА НИКОЛИЋ 

У Велсу је у Селтиц Мануру почео 26 по реду НАТО самит на којем учествује и црногорска државна делегација предвођена предсједником Владе Милом Ђукановићем. Премијер је у овом тренутку поред мене и казаће нам какви су први утисци које црногорска делегација носи са НАТО самита, и да ли су испуњена очекивања у смислу онога што је била потврда са недавно одржаног бриселског састанка у јуну када су Црној Гори наговијештене смјернице да ће се са нашом државом разговарати интезивно и фокусирано те да ако се испуне преостали услови крајем 2015. ми можемо очекивати позив за чланство?

МИЛО ЂУКАНОВИЋ, Влада ЦГ: "Желим да изразим задовољство што је Црна Гора присутна на овом НАТО самиту то потврђује само да се црногорско мишљење ћује и уважава на свим мјестима на којима се разговара о најактуелнијим питањима глобалне безбједности и стабилности. Оно што је моје увјерење након данашњег самита да је ово последњи самит на којем Црна Гора учествује у статусу аспиранта. Све оцјене које сам чуо и током конференције и кроз разговоре које сам имао са највишим званичницима земаља чланица НАТО-а говоре о томе да су они регистровали прогрес који је Црна Гора остварила, на плану испуњавања обавеза из евроатланске агенде, и да вјерују да ће наша држава већ током 2015 завриједити позив за чланство. Као што знате на министарској конференцији земаља чланица НАТО-а прије пар мјесеци је донесен закључак којим је предложено да се као нека врста преседана Црној Гори без исчекивања следечег самита већ током 2015 упути позив након очекиваних резултата које би направили даље на реформском плану. Моје увјерење понављам да је Црна Гора направила значајне искораке у четири приоритетне области из НАТО агенде претходних година, након данашњих разговора понављам још веће увјерење је да је то регистровано од стране наших НАТО партнера што значи да је остао још један дио посла али и наша одлучност и посвећеност да у предстојећих годину дана обезбиједимои даљи прогрес на сваком од ових питања прије свега на питањима из области владавине права и реформе сектора безбједности што ће убијеђен сам резултирати позивом Црној Гори прије краја 2015 за чланство. Зато сматрам да имамо све разлоге да будемо веома задовољни даљим прогресом који Црна Гора остварује на плану своје европске и евроатланске интеграције и вјерујем да сада можемо са сигурношчу предвидјети да ће Црна Гора у кратком року остварити свој први циљ и пуноправно чланство у НАТО алијанси." 

Да ли то значи да сте сву ову причу коју смо чули од вас управо разумјели као услован позив Црној Гори за чланство у НАТО имајући у виду да ћемо бити у прилици врло вјероватно да током 2015 добијемо позив за чланство мимо редовног одржавања НАТО самита? 

МИЛО ЂУКАНОВИЋ, Влада ЦГ: "На некиначин се може тако казати. Ако кажемо да се позивнице углавном упућују са самита, ако кажемо да је црногорски случај преседан и да је сам самит делегирао то у надлежности министара иностраних послова земаља чланица да између два самита током 2015 могу упутити позив, може се казати да је црногрски прогрес, већ тако вреднован да је остало да се испуни још пар очекиваних и могућих корака у наредном периоду ,након чега се препушта министру иностраних послова да то на одговарајући начин вреднују и упуте позив. Тако да мислим да је би се заиста ова ситуција један специфичан случај ,црногорски случај могао подвести под формулацију коју сте ви дали:" 

Очекујете ли то у формалној потврди током завршне декларације НАТО самита? 

МИЛО ЂУКАНОВИЋ, Влада ЦГ: "Управо тако из укупне атмосфере, не само током конференције која је била посвећена окончању ИСАФ мисије него укупне атмосфере на самом самиту, кроз оно што су резултати комуникације коју су остварили наша министарка одбране и министар иностраних послова као и кроз мноштво контаката које сам имао на маргинама самита, не доводим у питање да би у завршном акту овог самита требала бити потврђена препорука министара иностраних послова и да би формулација могла гласити овако како смо малочас нагласили. Даљи напредак у реформама, и могућност да се до краја 2015 од стране министара иностраних послова земаља чланица НАТО.а Црној Гори упути позив за чланство." 

Да ли то значи да ако Црна Гора током 2015 заиста постане преседан у НАТО политици проширења шта то значи за Црну Гору и регион западног Балкана?

МИЛО ЂУКАНОВИЋ, Влада ЦГ: "За Црну Гору рекао бих значи убједљиву потврду исправности политике коју смо водили. У сусрет 21 мају 2006 тражили смо да преузмемо одговорност за своју будућност и увијек поцртавали да је то будућност чланица европске и евроатланске заједнице. Данас осам година касније кажемо да смо на вратима НАТО-а и да смо лидер која предводи процес европских интеграција западног Балкана. Зато мислим да је ово најбољапотврда , није довољно само како ми видимо себе ово је поглед других у односу на Црну Гору и мислим да је ово убједљива потврда исправности нашег политичког курса. Што се тиче региона, сматрам да је јако важно да се процес интеграције одржи у животу. Не једном сам казао да је по мени интеграција друго име за стабилност западног Балкана. Нажалост из црногорског искуства знамо да није довољно имати интерну стабилност да је јако важно имати регионалну стабилност како се негативнли ефекти из нашег сусједства не би преливали на наш простор. Зато мислим да је јако важно да се одржи у животу процес европске и евроатланске интеграције као што знате последњи корак је напрвила Хрватска чланством у ЕУ зато мислимо да је веома доброи да Црна Гора у блиској будућности постане чланица НАТО савеза, да се паралелно са тим динамизира процес европске интеграције и Црне Горе и других чланица западног Балкана, јер вјерујемо да ће јединио чланством у НАТО-у и у ЕУ свих земаља нашег региона, регион постати поуздано стабилан тиме и демократски и европски просперитет." 

Хвала на интервјуу. Чули сте предсједника Владе и његово државно политичко виђење црногорског учешћа на НАТО самиту у Велсу. Више информација понудићу вам сјутра када завршна декларација НАТО самита буде припремљен документ са посебним одјељком који ће се односити на интеграције Црне Горе.