Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

Питајте предсједника

Питајте предсједника

>

Интервју предсједника Владе Игора Лукшића новинској агенцији МИНА: Опозициони бирачи су против европских интеграција

Интервју предсједника Владе Игора Лукшића новинској агенцији МИНА: Опозициони бирачи су против европских интеграција
Датум објаве: 07.10.2012 13:29 | Аутор: Биро

Испис Штампај страницу


Подгорица, 06.10.2012.(МИНА) – Бирачко тијело опозиционих партија већински је против европских интеграција и ту треба тражити разлог пада повјерења у Европску унију (ЕУ), што је показало посљедње истраживање Центра за демократију и људска права (ЦЕДЕМ), оцијенио је премијер Игор Лукшић.

Он је објаснио да се, кад се у структури становништва анализира ко је против европских интеграција, углавном долази до опозиционог бирачког тијела, иако су њихови функционери номинално за европске интеграције.

»Инсистирање ЕУ на потреби да Србија призна Косово, као један од услова за наставак интеграција те државе, код појединих опозиционих бирача, доводи до осјећаја да треба да буду против ЕУ«, рекао је Лукшић у интервјуу агенцији МИНА.

Он сматра да пад подршке не треба везивати само за Црну Гору, јер у цјелини постоји процес преиспитивања легитимитета ЕУ. 

»Велика Британија има пуно примједби на рачун устројства ЕУ и захтјева отварање дебате о томе шта ће у будућности бити, као што један број министара вањских послова излази у јавност са документом којим сматра да ЕУ треба да постане федерација држава«, казао је Лукшић.

Питање преиспитивања легитимитета ЕУ је, како је додао, отворено практично у свим државама, али не да ли Унија треба да постоји или да ли је интеграција била успјешна.

»У питању је на који начин ће се у будућности она развијати и логично је да због економске кризе и тих отворених питања постоје и дилеме«, рекао је Лукшић.

Он је оцијенио да је Црна Гора у претходном периоду постигла успјехе у европским интеграцијама.

»Створени су услови да отворимо преговоре са ЕУ, иако су у јануару многи били скептични да ли ће Црна Гора то успјети. Успјела је, и то захваљујући раду прије свега Владе, али и у сарадњи са парламентом, цивилним сектором, при чему не треба никад испустити из вида да су грађани својом подршком том процесу дали значајан допринос«, рекао је Лукшић.

Према његовим ријечима, Црна Гора је направила сличан искорак кад је у питању НАТО, што је потврђено на Самиту у Чикагу.

»Та порука је врло охрабрујућа, што значи да смо на правом путу, а комбиновање циљева уласка у ЕУ и НАТО, као стратешких државних, не само да помажу додатно утемељивање државе Црне Горе, већ су и стварање предуслова за будући просперитет«, поручио је Лукшић.

Он је навео да предизборна кампања показује стабилност владајуће коалиције и да њени лидери на предизборним скуповима саопштавају одговорно оно што је реално и настоје да нуде одговоре који су одрживи, да разумијевајући проблеме са којима се грађани суочавају понуде рјешења за која сматрају да су најбоља. 

»Никада нећемо наступати нереално, никад нећемо нудити мјере и програме који су само празна прича и иза којих не стоји конкретна акција«, казао је Лукшић, који је и потпредсједник Демократске партије социјалиста (ДПС).

Лукшић је нагласио да је његов мотив био да у кампањи, у непосредном разговору са што више грађана, посјећујући што више општина, разговара о тим темама, отворено и директно. 

»Ми јесмо бољи него многи у окружењу и шире, али не треба да будемо задовољни, јер могућност искоришћавања наших потенцијала је велика«, рекао је он и оцијенио да ће коалиција Европска Црна Гора освојити већину мандата на парламентарним изборима 14. октобра.

Говорећи о истраживању ЦЕДЕМ-а, према којем ће коалиција Европска Црна Гора освојити око 47 одсто гласова, Лукшић је навео да се сва истраживања која је та коалиција наручивала, поклапају са процјенама те невладине организације.

Лукшић је рекао да процјене мреже и инфраструктуре ДПС-а показују да коалиција Европска Црна Гора има подршку од око 48 одсто. 

»Грађани без обзира на све прихватају да је листа Европске Црне Горе најбоља могућа понуда иза које стоје јасан план активности за наредни периоди – да у преговорима са ЕУ затворимо што је могуће више поглавља, створимо услове да добијемо позивницу за НАТО, јер је то прекретница која ће значити пуну стабилзацију Црне Горе, и могућност да кроз ЕУ и НАТО обезбиједимо да се бавимо само економским просперитетом«, казао је Лукшић.

Досадашња политика, каже он, треба да резултира ефектуирањем инвестиција и растом запослености и наставком борбе против организованиг криминала и корупције. »То је једна заокружена понуда која ће привући највећи број грађана«, сматра црногорски премијер.

Лукшић је одбацио оптужбе да је учешћем у предизбонрој кампањи Европске Црне Горе прекршио закон.

»Парламентарни избори су у суштини извјештај Владе гдје грађани оцјењују да ли су задовољни оним што су радили у претходном периоду и у кога имају највише повјерења, при чему смо се трудили да избјегнемо било какву ситуацију која нас може довести у конфротацију са законским рјешењима«, казао је Лукшић.

На питање да ли сматра да га досадашњи резултати препоручују да поново буде премијер, Лукшић је одговорио да о томе треба да одлуче грађани.

»Мени није битна персонална позиција већ агенда циљева. Ако се усагласимо са њом слиједи договор око осталог. Спреман сам да урадим све што треба да би Црна Гора ишла напријед«, поручио је Лукшић.