Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

Питајте предсједника

Питајте предсједника

>

Интервју предсједника Владе Игора Лукшића за њемачки дневник „Франкфуртер Алгемајне Цајтунг (Франкфуртер Аллгемеине Зеитунг)“

Интервју предсједника Владе Игора Лукшића за њемачки дневник „Франкфуртер Алгемајне Цајтунг (Франкфуртер Аллгемеине Зеитунг)“
Датум објаве: 23.05.2012 11:17 | Аутор: Биро

Испис Штампај страницу


Господине предсједниче Владе, да ли је задовољство велико поводом охрабрења са самита НАТО-а у Чикагу?

Веома смо задовољни што је признато наше напредовање у области безбједности и одбране и што се Алијанса држи своје политике отворених врата. НАТО гарантује безбједност у овом региону, а то је опет основни услов за нашу интеграцију у ЕУ. Ту постоји тијесна веза.

Шта Црна Гора може понудити НАТО-у?

Наше сусједне државе Албанија и Хрватска већ су у Алијанси. Наша обала је једина на сјеверном Средоземљу која је још ван НАТО зоне. Наше приступање је тако и безбједносно-политички релевантно, у интересу је обје стране. Црна Гора, такође, учествује у мисији у Авганистану.

Крајем јуна у ЕУ се доноси одлука о почетку приступних преговора. Што мислите колико ће они трајати?

Црна Гора није лошије припремљена од било које друге земље. Ми смо учинили видљиве напретке у различитим областима, већ имплементирали многе законе и регулативе који важе у ЕУ. Рачунамо са позитивним извјештајем Комисије о напредовању и почетком преговора крајем јуна. По новом поступку, који касније треба да важи за све друге земље западног Балкана, преговори ће почети Поглављима 23 и 24, дакле правосуђе, правна држава и основна права. Веома смо сагласни са тим, пошто нам то помаже да од самог почетка ублажимо страховања да Црна Гора није у стању да се обрачуна са организованим криминалом и корупцијом.

Шта предузимате у тој области?

Намјеравамо да ојачамо уставну независност судства. Поред тога донијели смо бројне законе да бисмо повећали ефикасност правосуђа, и коначно смо у договору са Комисијом и НВО које дјелују у тој области у Парламенту донијели законе за сузбијање корупције. Осим тога било је значајних оперативних успјеха у борби против корупције и организованог криминала. У Црној Гори нема више табуа. Судови су донијели пресуде због шверца дроге и прања новца, конфискована је имовина. Успјеси се дају видјети. Наша напредовања призната су и на међународном нивоу, као од Свјетске банке и Фреедом Хоусе.

Црна Гора се додуше брзо опоравила од коњуктурне рецесије 2008, али је задуженост државе много порасла.

Главни разлог за то била је наравно криза. Међутим, задужење државе морате посматрати у једном дужем периоду. 2004, на почетку коњуктурног циклуса, она је износила 45 посто, потом је пала на испод 30 посто, а сада је на 50 посто. Вјерујем да је тиме достигнут врхунац. Извози расту, наш платни биланс значајно се побољшао. Дефицит је мањи него што статистика показује, јер њом уопште није обухваћена готовина коју су туристи донијели у земљу, као и приходи од помораца и друге дознаке.

Међу кандидатима за ЕУ Црна Гора је изузетни случај због једностраног преузимања Евра.

То це се морати у потпуности регулисати. Црна Група не припада Еуро-групи, снабдјевање Националне банке новчаницама врши се преко комерцијалних банака. Вјерујемо да нам је Евро, коме је претходило преузимање Марке, донио веома много предности. Он је стабилизовао економију и поспјешио структурне реформе, он је био чврсто сидро.

Да ли сте спремни да потпишете Порески споразум?

Да, наравно. Ми већ у овој години испуњавамо критеријуме Мастрихта. Ново задуживање износиће мање од три процента, инфлација је на око три процента. Али не ради се само о пореској дисциплини, ради се, прије свега, о расту, а то се добија само преко структурних реформи и боље инвестиционе климе. У то смо чврсто убијеђени.

Питања је поставио Карл-Петер Сцхwарз (Шварц).