Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

Питајте предсједника

Питајте предсједника

>

Интервју предсједника Владе Црне Горе Игора Лукшића за Ассоциатед Пресс

Интервју предсједника Владе Црне Горе Игора Лукшића за Ассоциатед Пресс
Датум објаве: 29.11.2011 15:48 | Аутор: Биро

Испис Штампај страницу


Предсједник Владе Црне Горе Игор Лукшић рекао је у интервјуу за Ассоциатед Пресс да Влада неће напустити еуро као званичну валуту без обзира на забринутост да криза у Еурозони може негативно утицати на економију мале балканске земље.

Лукшић је у интервјуу за АП рекао да не вјерује да ће еуро пропасти ни да ће његова земља од неких 650 хиљада становника упасти у кризу налик оној у Грчкој, иако се обије земље јако ослањају на туризам и стране инвестиције.

„Вјерујем да је везивање црногорске економије за еуро много боља опција него да идемо у авантуру штампања сопствене валуте,“ истакао је Лукшић.

Црна Гора је усвојила еуро чим је он лансиран 2002. године и притом заобишла ригорозне економске критеријуме постављене државама које су већ биле у ЕУ, али које у том тренутку нијесу биле спремне да усвоје заједничку валуту.

Лукшић је рекао да је главни разлог црногорског инсистирања на еуру у томе што би увођење сопствене валуте затхијевало „огромне трошкове“.

Премијер пројектује раст БДП-а од 2,5% за наредну годину, али оставља отвореном могућност да турбуленције у еурозони могу изазвати мањи раст или чак рецесију у Црној Гори земљи која је стекла независност 2006. године.

„Далеко од тога да смо спокојни и да можемо рећи да је криза иза нас“, рекао је Лукшић додајући да тренутни државни дуг износи 44% БДП-а.

„Главни разлог за бригу лежи у чињеници да би филијале страних банака у Црној Гори могле престати с давањем зајмова. Наш банкарски сектор почива на банкама које су доминантно из земаља ЕУ“, закључио је премијер Лукшић.