Manja slova Veća slova RSS

Pitajte predsjednika

Pitajte predsjednika

>

Intervju predsjednika Vlade Crne Gore Igora Lukšića za Associated Press

Intervju predsjednika Vlade Crne Gore Igora Lukšića za Associated Press
Datum objave: 29.11.2011 15:48 | Autor: Biro

Ispis Štampaj stranicu


Predsjednik Vlade Crne Gore Igor Lukšić rekao je u intervjuu za Associated Press da Vlada neće napustiti euro kao zvaničnu valutu bez obzira na zabrinutost da kriza u Eurozoni može negativno uticati na ekonomiju male balkanske zemlje.

Lukšić je u intervjuu za AP rekao da ne vjeruje da će euro propasti ni da će njegova zemlja od nekih 650 hiljada stanovnika upasti u krizu nalik onoj u Grčkoj, iako se obije zemlje jako oslanjaju na turizam i strane investicije.

„Vjerujem da je vezivanje crnogorske ekonomije za euro mnogo bolja opcija nego da idemo u avanturu štampanja sopstvene valute,“ istakao je Lukšić.

Crna Gora je usvojila euro čim je on lansiran 2002. godine i pritom zaobišla rigorozne ekonomske kriterijume postavljene državama koje su već bile u EU, ali koje u tom trenutku nijesu bile spremne da usvoje zajedničku valutu.

Lukšić je rekao da je glavni razlog crnogorskog insistiranja na euru u tome što bi uvođenje sopstvene valute zathijevalo „ogromne troškove“.

Premijer projektuje rast BDP-a od 2,5% za narednu godinu, ali ostavlja otvorenom mogućnost da turbulencije u eurozoni mogu izazvati manji rast ili čak recesiju u Crnoj Gori zemlji koja je stekla nezavisnost 2006. godine.

„Daleko od toga da smo spokojni i da možemo reći da je kriza iza nas“, rekao je Lukšić dodajući da trenutni državni dug iznosi 44% BDP-a.

„Glavni razlog za brigu leži u činjenici da bi filijale stranih banaka u Crnoj Gori mogle prestati s davanjem zajmova. Naš bankarski sektor počiva na bankama koje su dominantno iz zemalja EU“, zaključio je premijer Lukšić.