Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

Питајте предсједника

Питајте предсједника

>

Интервју предсједника Владе Игора Лукшића за Тањуг

Интервју предсједника Владе Игора Лукшића за Тањуг
Датум објаве: 19.07.2011 18:43 | Аутор: биро

Испис Штампај страницу


ПОДГОРИЦА, 19. јула (Тањуг) - Црногорски премијер Игор Лукшић изјавио је да се не слаже са оценама да односи Србије и Црне Горе никад у историји две државе нису били гори, истичући да, напротив, иду узлазном линијом, а сутрашњу посету Београду види као прилику да се значајније унапреде.

„Мислим да је у нашој историји било много лошијих тренутака и да ово, свакако, није један од таквих. Али је несумњиво да односи Србије и Црне Горе могу бити бољи. Моја посета Београду има за циљ управо да промовише одређена поља сарадње која могу да се надовежу на неке од области у којима већ у значајној мери сарађујемо“, рекао је Лукшић у интервјуу агенцији Тањуг.

Лукшић је подсетио да је његова званична посета Београду уједно и прва такве врсте једној земљи у региону од како је на функцији премијера, и оценио да она долази у „добром тренутку” у коме се европске персепективе Црне Горе и Србије подударају и чине све јаснијим.

„Мислим да полако долазимо у сферу када би могли продубљивати економску сарадњу… Дакле, мислим да пројекти какви су координација изградње аутопута или координација рехабилитације железничке пруге, могућности сарадње у области енергетике и наш пројекат подморског кабла са Италијом, чине атрактивним и енергетске потенцијале у Србији”, рекао је Лукшић.

То ће, додао је он, бити добра порука да су односи две државе на узлазној путањи.

„Моја порука је да Црна Гора и Србија треба да унапређују економску и сваку другу сарадњу, са жељом да грађани Србије увек буду радо виђени гости, као што је то било и до сада”, навео је премијер.

Он се сложио са оценама да су одређени потези Подгорице били нерадо прихваћени у Србији.

„Чињеница је да су сада једна и друга држава упућене једна на другу да сарађују. У претходном периоду одређене одлуке Црне Горе, које смо ми донели уважавајући реалност и настојећи да координирамо нашу спољну политику са међународним партнерима, утицале су на пораст незадовољства у Србији”, рекао је црногорски премијер.

Међутим, како време пролази и како одмичу технички разговори на релацији Београд - Приштина, та тема постаје „ад акта” и сада се, сматра Лукшић, можемо концентрисати на питања која су заиста од превасходног интереса за развој односа Црне Горе и Србије.

Упитан како он види уверење које влада у Србији да је Црној Гори неприхватљиво све што долази из Београда, Лукшић је рекао да то није тачно и у прилог томе навео да је први тенисер света Новак Ђоковић подједнако популаран у Црној Гори, као и да је филм „Монтевидео, Бог те видео” најпопуларнији у Црној Гори.

„Сигуран сам да бројни инвеститори из Србије и српски производи који се налазе на нашем тржишту, уз околност да значајни потенцијали у туризму бивају све искоришћенији, показује да дефинитивно то није тако и да то није осећај који се у Црној Гори гаји”, рекао је Лукшић.

Говорећи о делимичним резултатима априлског пописа и његовим ефектима у погледу језика и образовања, на пример, Лукшић је рекао да је по том питању већ имао низ сусрета и да му предстоји сусрет са представницима најутицајније Социјалистичке народне партије.

„Оно што је логична промена је то да је дошло до изјашњавања већег броја грађана који говоре црногорским језиком…Слажем се да је већина грађана одлучила да им је матерњи језик српски”, казао је премијер који се противи било каквој идеји која би у школству водила подели одељења, јер би то, како је рекао, школски систем у Црној Гори одвело у сегрегацију.

„Зато ми се чини да постоји обавеза у Минситарству образовања да креирамо план и програм који ће омогућити јединствен наставни процес… Сасвим је логично да се за наставни план и програм предвиди одговарајуће решење за такву ситуацију и верујем да наше министарство на томе ради”, рекао је Лукшић.

Када је реч о захтеву опозиције за промену Устава у делу који се односи на симболе - тако што би тробојка постала народна застава - Лукшић је рекао да, ипак, у употреби треба да остану симболи који су Уставом дефинисани.

О пројекту Демократске партије социјалиста, чији је потпредседник, јединствене православне цркве у Црној Гори, Лукшић каже да намера те партије није била да се уплиће у канонско право или да буде арбитар која је црква канонска, а која није.

„Нама је пре свега у инересу да православни верници у Црној Гори не буду подељени. Православна црква треба да буде обједињена и чини нам се сасвим логичним да као таква, духовно и традиционално утемљена, буде важна подршка држави Црној Гори, јер је доминантно становништво у Црној Гори, ипак, православно”, навео је он.

То, наравно, не значи да су припадници других верских заједница грађани другог реда, додао је премијер, подсећајући на недавно потписани темељни уговор са Ватиканом, и намере да се на сличан начин уреде односи и са исламском заједницом, „баштинећи тако посебне вредности складног суживота“.

Што се тиче уредности боравишних папира свештенства, Лукшић тврди да је контрола спроведена у свим верским заједницама и Митрополији црногорско приморској, где је, како је рекао, пронађено највише неправилности.

„У сваком тренутку ћу бити саговорник да решимо свако питање од интереса Црне Горе с једне и православне организације с друге стране. Али, ћу исто тако бити чврсто на позицији да ниједна радња не може угрозити економски интерес Црне Горе, што је могло да се деси да смо, на пример, толерисали упад на Свети Стефан који је под посебним режимом”, указао је Лукшић.

Црногорски премијер рекао да је задовољан до сада учињеним на испуњавању седам услова Европске комисије за прикључење Црне Горе Европској унији иако су, према његовој оцени, сва питања веома захтевна и изазовна.

Он сматра да је реално да Црна Гора у октобру добије датум предприступних преговора.

„Потребно је да ми испунимо свој део посла. Очекујем у наредних неколико дана да парламент оконча и питање изборног законодавства, што отвара широм врата за наредну фазу европских интеграција, преговоре који ће трајати три-пет-шест година, зависно од тога како буде текао процес”, истакао је Лукшић.

Он каже да му се чини да ће то бити дефинитивна прекретница када је у питању прикључење земаља региона ЕУ.

„Улазак Хрватске у ЕУ, отварање преговора са Црном Гором икандидатура за Србију у потпуности наш регион уводи у фазу пуне европеизације”, казао је Лукшић који се залаже за појединачан приступ земаља региона ЕУ.

Лукшић је поновио да је уверен да ће Црна Гора ући у ЕУ до краја ове деценије, а мање је пресудно да ли ће то, како каже, бити 2015, 2018. или 2019. године.