Manja slova Veća slova RSS

Pitajte predsjednika

Pitajte predsjednika

>

Intervju predsjednika Vlade Igora Lukšića za Tanjug

Intervju predsjednika Vlade Igora Lukšića za Tanjug
Datum objave: 19.07.2011 18:43 | Autor: biro

Ispis Štampaj stranicu


PODGORICA, 19. jula (Tanjug) - Crnogorski premijer Igor Lukšić izjavio je da se ne slaže sa ocenama da odnosi Srbije i Crne Gore nikad u istoriji dve države nisu bili gori, ističući da, naprotiv, idu uzlaznom linijom, a sutrašnju posetu Beogradu vidi kao priliku da se značajnije unaprede.

„Mislim da je u našoj istoriji bilo mnogo lošijih trenutaka i da ovo, svakako, nije jedan od takvih. Ali je nesumnjivo da odnosi Srbije i Crne Gore mogu biti bolji. Moja poseta Beogradu ima za cilj upravo da promoviše određena polja saradnje koja mogu da se nadovežu na neke od oblasti u kojima već u značajnoj meri sarađujemo“, rekao je Lukšić u intervjuu agenciji Tanjug.

Lukšić je podsetio da je njegova zvanična poseta Beogradu ujedno i prva takve vrste jednoj zemlji u regionu od kako je na funkciji premijera, i ocenio da ona dolazi u „dobrom trenutku” u kome se evropske persepektive Crne Gore i Srbije podudaraju i čine sve jasnijim.

„Mislim da polako dolazimo u sferu kada bi mogli produbljivati ekonomsku saradnju… Dakle, mislim da projekti kakvi su koordinacija izgradnje autoputa ili koordinacija rehabilitacije železničke pruge, mogućnosti saradnje u oblasti energetike i naš projekat podmorskog kabla sa Italijom, čine atraktivnim i energetske potencijale u Srbiji”, rekao je Lukšić.

To će, dodao je on, biti dobra poruka da su odnosi dve države na uzlaznoj putanji.

„Moja poruka je da Crna Gora i Srbija treba da unapređuju ekonomsku i svaku drugu saradnju, sa željom da građani Srbije uvek budu rado viđeni gosti, kao što je to bilo i do sada”, naveo je premijer.

On se složio sa ocenama da su određeni potezi Podgorice bili nerado prihvaćeni u Srbiji.

„Činjenica je da su sada jedna i druga država upućene jedna na drugu da sarađuju. U prethodnom periodu određene odluke Crne Gore, koje smo mi doneli uvažavajući realnost i nastojeći da koordiniramo našu spoljnu politiku sa međunarodnim partnerima, uticale su na porast nezadovoljstva u Srbiji”, rekao je crnogorski premijer.

Međutim, kako vreme prolazi i kako odmiču tehnički razgovori na relaciji Beograd - Priština, ta tema postaje „ad akta” i sada se, smatra Lukšić, možemo koncentrisati na pitanja koja su zaista od prevashodnog interesa za razvoj odnosa Crne Gore i Srbije.

Upitan kako on vidi uverenje koje vlada u Srbiji da je Crnoj Gori neprihvatljivo sve što dolazi iz Beograda, Lukšić je rekao da to nije tačno i u prilog tome naveo da je prvi teniser sveta Novak Đoković podjednako popularan u Crnoj Gori, kao i da je film „Montevideo, Bog te video” najpopularniji u Crnoj Gori.

„Siguran sam da brojni investitori iz Srbije i srpski proizvodi koji se nalaze na našem tržištu, uz okolnost da značajni potencijali u turizmu bivaju sve iskorišćeniji, pokazuje da definitivno to nije tako i da to nije osećaj koji se u Crnoj Gori gaji”, rekao je Lukšić.

Govoreći o delimičnim rezultatima aprilskog popisa i njegovim efektima u pogledu jezika i obrazovanja, na primer, Lukšić je rekao da je po tom pitanju već imao niz susreta i da mu predstoji susret sa predstavnicima najuticajnije Socijalističke narodne partije.

„Ono što je logična promena je to da je došlo do izjašnjavanja većeg broja građana koji govore crnogorskim jezikom…Slažem se da je većina građana odlučila da im je maternji jezik srpski”, kazao je premijer koji se protivi bilo kakvoj ideji koja bi u školstvu vodila podeli odeljenja, jer bi to, kako je rekao, školski sistem u Crnoj Gori odvelo u segregaciju.

„Zato mi se čini da postoji obaveza u Minsitarstvu obrazovanja da kreiramo plan i program koji će omogućiti jedinstven nastavni proces… Sasvim je logično da se za nastavni plan i program predvidi odgovarajuće rešenje za takvu situaciju i verujem da naše ministarstvo na tome radi”, rekao je Lukšić.

Kada je reč o zahtevu opozicije za promenu Ustava u delu koji se odnosi na simbole - tako što bi trobojka postala narodna zastava - Lukšić je rekao da, ipak, u upotrebi treba da ostanu simboli koji su Ustavom definisani.

O projektu Demokratske partije socijalista, čiji je potpredsednik, jedinstvene pravoslavne crkve u Crnoj Gori, Lukšić kaže da namera te partije nije bila da se upliće u kanonsko pravo ili da bude arbitar koja je crkva kanonska, a koja nije.

„Nama je pre svega u ineresu da pravoslavni vernici u Crnoj Gori ne budu podeljeni. Pravoslavna crkva treba da bude objedinjena i čini nam se sasvim logičnim da kao takva, duhovno i tradicionalno utemljena, bude važna podrška državi Crnoj Gori, jer je dominantno stanovništvo u Crnoj Gori, ipak, pravoslavno”, naveo je on.

To, naravno, ne znači da su pripadnici drugih verskih zajednica građani drugog reda, dodao je premijer, podsećajući na nedavno potpisani temeljni ugovor sa Vatikanom, i namere da se na sličan način urede odnosi i sa islamskom zajednicom, „baštineći tako posebne vrednosti skladnog suživota“.

Što se tiče urednosti boravišnih papira sveštenstva, Lukšić tvrdi da je kontrola sprovedena u svim verskim zajednicama i Mitropoliji crnogorsko primorskoj, gde je, kako je rekao, pronađeno najviše nepravilnosti.

„U svakom trenutku ću biti sagovornik da rešimo svako pitanje od interesa Crne Gore s jedne i pravoslavne organizacije s druge strane. Ali, ću isto tako biti čvrsto na poziciji da nijedna radnja ne može ugroziti ekonomski interes Crne Gore, što je moglo da se desi da smo, na primer, tolerisali upad na Sveti Stefan koji je pod posebnim režimom”, ukazao je Lukšić.

Crnogorski premijer rekao da je zadovoljan do sada učinjenim na ispunjavanju sedam uslova Evropske komisije za priključenje Crne Gore Evropskoj uniji iako su, prema njegovoj oceni, sva pitanja veoma zahtevna i izazovna.

On smatra da je realno da Crna Gora u oktobru dobije datum predpristupnih pregovora.

„Potrebno je da mi ispunimo svoj deo posla. Očekujem u narednih nekoliko dana da parlament okonča i pitanje izbornog zakonodavstva, što otvara širom vrata za narednu fazu evropskih integracija, pregovore koji će trajati tri-pet-šest godina, zavisno od toga kako bude tekao proces”, istakao je Lukšić.

On kaže da mu se čini da će to biti definitivna prekretnica kada je u pitanju priključenje zemalja regiona EU.

„Ulazak Hrvatske u EU, otvaranje pregovora sa Crnom Gorom ikandidatura za Srbiju u potpunosti naš region uvodi u fazu pune evropeizacije”, kazao je Lukšić koji se zalaže za pojedinačan pristup zemalja regiona EU.

Lukšić je ponovio da je uveren da će Crna Gora ući u EU do kraja ove decenije, a manje je presudno da li će to, kako kaže, biti 2015, 2018. ili 2019. godine.