Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

Питајте предсједника

Питајте предсједника

>

,,Побједа" преноси интервју предсједника Владе Игора Лукшића за аустријски дневни лист "Дие Прессе"

,,Побједа" преноси интервју предсједника Владе Игора Лукшића за аустријски дневни лист "Дие Прессе"
Датум објаве: 10.06.2011 14:01 | Аутор: биро

Испис Штампај страницу


Биро

Лукшић: Обогатили смо ДНК Уније

Предсједник Владе Игор Лукшић оцијенио је да је успјех Хрватске у окон­чању процеса приступних пре­говора за чланство у Европској унији охрабрење за цио регион и да наша земља очекује да у ок­тобру буде позитивно оцијење­на како би Европски савјет за­тим дао зелено свијетло за почетак преговора.

- Након провјере нашег законо­давства преговори ће почети по­главље по поглавље. Колико ће трајати, зависи од нашег напретка - рекао је премијер у интервјуу који у данашњем броју објављује аустријски дневник Пресе (Дие Прессе) под насловом „Црна Го­ра би могла обогатити ДНК Европске уније".

На питање шта сматра највећим препрекама на нашем путу, предсједник Владе је одговорио да најважнијим сматра изградњу институција и система без дискрими­нације, сиве економије, са мало корупције и са адекватним инстру­ментима за борбу против организованог криминала.

На питање да ли се његов прет­ходник са дужности премијера повукао како би „уклонио пре­преку на путу Црне Горе ка ЕУ", ' Игор Лукшић је одговорио да је Мило Ђукановић више од 20 годи­на био на високим дужностима и да је закључио да је након добијања статуса кандидата за њега доста и да треба да одговорност преузму млади политичари.

- Ђукановић је нека врста краља Мила - питао је новинар.

- Не бих га назвао краљ Мило. Та перцепција је вјероватно у спољном свијету. Знам да се он консултовао увијек прије важних, стратешких одлука - одговорио је премијер Лукшић.

На питање колико је Мило Ђука­новић утицајан као челник Демо­кратске партије социјалиста Игор Лукшић је одговорио да сматра да би Мило Ђукановић био утицајан и када би се повукао са те дужности.

- Једноставно због свог искуства и стаса. Све што би рекао у јавности сигурно би имало утицаја - рекао је предсједник Владе.

На констатацију новинара да је кријумчарењу цигарета деведе­сетих пунило буџет и питање ста је бизнис модел Црне Горе за бу­дућност, премијер Лукшић је од­говорио да ми морамо почивати на тржишној привреди, на малим и средњим предузећима.

- Кријумчарење цигарета треба посматрати у контексту. Црна Гора је била предмет санкција и погођена ратовима у региону. Тада није било страних инвестиција - рекао је премијер.

На питање да ли је то и данас профи­табилан бизнис, премијер је одго­ворио да није и да је као министар финансија предузео кораке на спречавању кријумчарења тако да је сада учешће кријумчарених цигарета испод 10 одсто, сто је мање него другдје у Европи.

- Учинили смо много на томе да поправимо свој имиџ и то не са­мо говорећи него и дјелујући - ре­као је Игор Лукшић Пресеу.

Премијер је на питање колико је у нашој земљи јак организовани кри­минал рекао да је једна недавна студија показала да је Црна Гора најмање у региону погођена организованим криминалом.

- Наше службе безбједности у по­сљедње вријеме биле су веома успјешне у борби против дроге. У посљедњих неколико мјесеци за­плијењено је неколико стотина ки­лограма кокаина - рекао је.

На питање да ли су познати резул­тати истраге о томе да је Хипо Ал­пе Адриа учествовала у прању новца премијер је одговорио да још увијек нијесу познати, те да је „Тужилаштво у том контексту поднијело кривичну пријаву против (српског дилера кокаина) Дарка Шарића".

На питање шта би Европска унија добила уласком Црне Горе од 600.000 становника премијер Лукшић је одговорио да би наша зе­мља обогатила ЕУ.

- Црна Гора је вишенационално и мултикултурно друштво које може обогатити ДНК Европске уније. И тиме би био заокружен процес ин­теграција Западног Балкана. Као три четвртине становништва, подр­жавам улазак Црне Горе у ЕУ - казао премијер Лукшић.

Оригинал текст можете погледати на: хттп://диепрессе.цом/хоме/политик/инненполитик/669115/Премиер_Монтенегро-коеннте-ДНА-дер-ЕУ-береицхерн?фром=гл.хоме_политик