Manja slova Veća slova RSS

Pitajte predsjednika

Pitajte predsjednika

>

Autorski tekst predsjednika Vlade Crne Gore objavljen u Pobjedi - Naših sto dana

Autorski tekst predsjednika Vlade Crne Gore objavljen u Pobjedi - Naših sto dana
Datum objave: 07.03.2017 08:15 | Autor: Duško Marković

Ispis Štampaj stranicu Download Download


Naših sto dana - autorski tekst PV Duška Markovića objavljen u Pobjedi.pdf

Autorski tekst predsjednika Vlade Crne Gore objavljen u Pobjedi, 7. marta 2017.

Naših sto dana

Sto dana rada Vlade je mali jubilej. Do danas je 41. Vlada Crne Gore „potrošila“ tek oko 7 posto vremena od svog četvorogodišnjeg mandata! S jedne strane, nedovoljno da bi se mogli ocjenjivati učinci u strateškim politikama, ali s druge – svaki radni dan Vlade je na svojevrsnom testu i ocjeni domace i međunarodne javnosti.

Ova Vlada dobila je većinsku podršku birača, a zatim i povjerenje parlamenta na jasnim programskim odrednicama. One su sublimirane u ekspozeu koji sam kao mandatar izložio parlamentu na sjednici 28. novembra prošle godine. Ključno pitanje je: da li je Vlada u svojih prvih sto dana slijedila ona obećanja koja su data javnosti u predizbornoj kampanji, odnosno tog 28. novembra?

Služba za odnose s javnošćuVeoma sam uvjeren da je u ovom kratkom periodu Vlada pokazala dosljednost, odlučnost i posvećenost ispunjavanju obećanja koja su data građanima: od drastične kadrovske obnove ministarskog sastava, pa zatim i „po dubini“ u državnoj administraciji i javnim preduzećima; preko upornog promovisanja dijaloga sa svim relevantnim društvenim strukturama u cilju prevazilaženja nagomilanih podjela u crnogorskom društvu; preko intenzivne međunarodne aktivnosti na planu realizacije naših strateških nacionalnih interesa ka punom članstvu u NATO savezu i Evropskoj uniji, odnosno punom uvažavanju Crne Gore sa ključnih međunarodnih adresa kao države koja igra važnu ulogu u očuvanju krhkog mira i stabilnosti u nanovo uzavrelom regionu Zapadnog Balkana; pa sve do stvaranja uslova za stabilnost javnih finansija kao neophodne pretpostavke za ubrzaniji ekonomski rast u narednom periodu, koji će donijeti boljitak u svakodnevnom životu svakom našem građaninu i svakoj porodici… Vjerujem da je u ovih sto dana javnost prepoznala da će Vlada beskompromisno slijediti ova svoja kljućna obećanja.

S druge strane, bojkot parlamenta od strane opozicionih stranaka opterecivao je rad Vlade i uticao na ukupnu sliku o politickom životu u državi. Uradili smo najviše što je moguce (a da ne urušimo demokratske i pravne standarde) da bi se opozicija vratila u parlament: više puta ponudio sam i mjesta u mom kabinetu za proevropske i proatlantske stranke. Tražićemo i ubuduće tačke razumijevanja sa tim strankama, sa jasnom porukom da njihovo insistiranje na autističnom zahtjevu za ponavljanjem izbora ne vodi nikuda.

Kao što i put od hiljadu milja počinje jednim korakom, vjerujemo da postoje brojne teme na kojima možemo zajedno raditi sa nekim opozicionim strankama. Uostalom, za godinu dana čekaju nas predsjednički izbori, kao i lokalni u više od pola crnogorskih opština, a u tom kontekstu vjerujemo da je u interesu i vlasti i značajnog dijela opozicije da, na primjer, zajedno radimo na implementaciji preporuka posmatracke misije OEBS-ODIHR o daljem unapređenju našeg izbornog zakonodavstva... Vladu su u prvih sto dana pratila i česta okupljanja grupa nezadovoljnih građana, po pravilu sa određenim finansijskim zahtjevima. Suvišno je da naglašavam da – i kao državni službenici, i kao građani – razumijemo složenu materijalnu situaciju značajnog broja naših građana. Ono što se, međutim, mora imati u vidu jeste činjenica da Vlada mora da vodi računa o ukupnoj stabilnosti javnih finansija i da ne postoji drugi način da sačuvamo tu stabilnost osim domaćinske i racionalne javne potrošnje. A to znači da se ne može trošiti ono što nijesmo stvorili, ili drugim riječima – moramo danas štedjeti da bismo sjutra stvorili uslove za poboljšanje životnog standarda. Ne postoji druga formula: mjere štednje i racionalizacije, uz istovremeno očuvanu razvojnu komponentu! Vlada će se držati isključivo tog principa. Zato je moja poruka i onim majkama koje provode dane i noći na ulici, i svima koji očekuju da će pritiskom na Vladu realizovati svoje ciljeve (a posebno onima koji su izmanipulisani od političkih stranaka) da se uzdrže od takvih iscrpljujucih, a uzaludnih vidova protesta. Tražićemo rješenja u okviru zakonskog i mogućeg, ali svi moraju biti svjesni da ne postoji čarobni štapić i da se – ako ih je bilo – nepravde ne mogu ispraviti ni preko noći, ni za sto dana...

Smatram važnim da su građani mogli da prepoznaju da će ova Vlada slijediti obećanja koja je dala, da je odlučna da ih realizuje i da može garantovati stabilnost države: i na bezbjednosnom, i na ekonomskom planu. Sa takvim „kreditom“ nakon prvih sto dana, uz mnogo truda i posvećenosti kompletnog Vladinog tima i u svakom narednom danu svog mandata, vjerujem da smo danas bliži nego 28. novembra ostvarenju najvažnijeg cilja: većem broju prilika za zapošljavanje i većem životnom standardu svakog našeg građanina.

Duško Marković