Manja slova Veća slova RSS

Pitajte predsjednika

Pitajte predsjednika

>

Autorski tekst predsjednika Vlade Igora Lukšića - Povjerenje

Autorski tekst predsjednika Vlade Igora Lukšića - Povjerenje
Datum objave: 08.04.2011 17:27 | Autor: Biro

Ispis Štampaj stranicu


POVJERENJE

Prvih 100 dana rada Vlade nije dovoljno za ostvarenje ukupne Vladine politike, ali jeste za trasiranje puta njenog budućeg djelovanja. U tom smislu, vjerujem da smo kao tim uspjeli da pokažemo odlučnost, kako domaćoj, tako i međunarodnoj javnosti, za suočavanje sa svim prepoznatim preprekama na putu daljeg napretka Crne Gore. Naslijedili smo uhodan evropski i reformski put koji će nam značajno olakšati ostvarivanje budućih planova.

Da ne ponavljam, svi dobro znamo naše obaveze na evropskom putu i svi imamo jedinstvenu priliku da damo svoj doprinos tom zajedničkom cilju. Stoga, svi razmislimo što možemo da uradimo za državu i sve nas, za nas zajednički, viši cilj. Postojanje nacionalnog konsenzusa o potrebi integracije u porodicu evropskih država, kojima pripadamo istorijski, geografski, kulturno i slobodno mogu reći na svaki drugi način, daje nam snagu da kao Vlada istrajemo na tom putu.

Danas smo mnogo bliži Evropskoj uniji. Nakon mojih posjeta i razgovora sa kolegama u Briselu i Berlinu, mogu uvjeriti građane u sljedeće: ne postoji takozvani “umor od proširenja” i Evropska unija nas sigurno čeka! I slobodan sam primijetiti, ovo nije uspjeh samo vladajućih partija i proevropske elite Crne Gore, već cijelog društva. Tokom prvih 100 dana pokazali smo punu posvećenost u realizaciji svih obaveza i rezultati ne izostaju.

Kao sto sam napisao na blogu prije tri mjeseca kada sam postao predsjednik 39. crnogorske Vlade, nova administracija je preuzela dužnost u periodu zaista velikih uspjeha, ali i ozbiljnih izazova za našu zemlju: ušli smo u predvorje Evropske unije, dobijanjem kandidatskog statusa, u vremenu kada su naši domovi bili pogođeni najvećim poplavama do sada. Pokazali smo veliku snagu, posvećenost i jedinstvo. Moja Vlada će nastaviti da promoviše ove vrijednosti koje su nam svima za ponos.

Svjetska kriza, koja nije zaobišla ni našu zemlju, polako prolazi, imajući u vidu da globalna ekonomija pokazuje znake blagog oporavka. Međutim, kao prvi čovjek Vlade, moram biti realan u sagledavanju ekonomskih prilika. Eurozona, koja ima najviše uticaja na našu ekonomiju, je pred mnogim izazovima, a novonastale prilike u Libiji i Japanu dodatno opterećuju naš oporavak. Ali, kroz reforme koje preduzimamo na planu stvaranja boljeg poslovnog ambijenta za naše privrednike i strane investitore, nemam sumnje da ćemo u ovoj godini uspjeti da postignemo bolje ekonomske rezultate. Radili smo naporno i radićemo i dalje na rješavanju problema u velikim privrednim sistemima u našoj zemlji i Vlada ce nastaviti da bude pouzdan partner, kako poslodavcima, tako i radnicima. Ne smijemo pribjeći populizmu i rješenjima koja navodno štite poslodavce, radnike ili državne organe. Suština je da bez ekonomskog oporavka, kojeg nema bez preduzetništva i stranih direktnih investicija, nije realno da u potpunosti ostvarimo evropske ciljeve.

Poznato je, jedan od naših prioriteta jeste i biće jačanje regionalne saradnje. I to ne samo kao njen učesnik, već i inicijator mnogih političkih i ekonomskih inicijativa koje doprinose stabilnosti regiona. Tako nas vide u Evropi i svijetu, što nas dodatno obavezuje da radimo na ispunjavanju ovog cilja. Potpisivanjem i usvajanjem sporazuma sa Srbijom i Hrvatskom o saradnju na planu borbe protiv organizovanog kriminala, svi smo pokazali zrelost da prepoznamo probleme i krenemo u odlučnu borbu sa njima. Vjerujem da imamo dobre odnose sa svim zemljama našeg regiona, iako i dalje postoje povremene “trzavice” u našim odnosima.

Građani Crne Gore moraju znati da Vlada zaslužuje njihovo povjerenje i da sve radimo u njihovom interesu. Stoga, Crna Gora ne može i neće imati Vladu koja djeluje izolovano od svog društva. U cilju veceg uključivanja javnosti u demokratski proces, pokrenuo sam seriju sastanaka poznatu kao "Dani konsultacija", na kojima smo razmotrili važna politička pitanja u zemlji. Vjerujem da su rezultati ovih sastanaka i konstruktivnog dijaloga već dali određene rezultate, ali će zahtjevni predstojeći period najbolje pokazati sve vrijednosti ove nove inicijative i našeg pristupa komunikaciji sa građanima. Posebno me raduje podrška sugradjana širom zemlje, sa kojima komuniciram putem Facebook-a.

Na kraju, moje dosadašnje iskustvo u komunikaciji sa građanima ostavlja mi snažan utisak povjerenja. Za prvih 100 dana rada, dobio sam veliku inspiraciju, prije svega, od građana, kroz njihove prijedloge i kritike na račun vlasti. Svjestan sam da ni jedan lider ne može ispuniti državne ciljeve bez podrške društva koje predvodi. Duboko sam zahvalan na ukazanom povjerenju mojih sugrađana i njihovoj podršci. Svim svojim znanjem i radom nastojaću da ukazano povjerenje opravdam u cilju napretka svih građana Crne Gore i ostvarenja naših zajedničkih ciljeva.

dr Igor Lukšić,

predsjednik Vlade