Мања слова Већа слова РССМој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

Питајте предсједника

Питајте предсједника

Предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић - биографија

Служба за односе с јавношћу

 

Рођен је 6. јула 1958, у Мојковцу, Црна Гора, по националности Црногорац.

Основну и средњу школу завршио је у Мојковцу, а дипломирао на Правном факултету у Крагујевцу, Република Србија.

У периоду од 1983. до 1986. године био је запослен у Правној служби Рудника “Брсково” у Мојковцу.

Од 1986. до 1989. године обављао је послове секретара Скупштине Општине Мојковац.

У мандату од 1989. до 1991. године био је предсједник Скупштине Општине Мојковац.

Године 1991. изабран је за генералног секретара Владе Републике Црне Горе, и на тој дужности налазио се до 1998. године. У том периоду обављао је и значајне партијске функције у Демократској партији социјалиста. Био је члан Главног одбора, и члан Извршног одбора Главног одбора ДПС-а. У једном периоду био је вршилац дужности директора Демократске партије социјалиста.

Паралелно са функцијом генералног секретара Владе, био је посланик Демократске партије социјалиста у Скупштини Црне Горе током 1997/1998. Године 1998. постављен је на дужност помоћника министра унутрашњих послова за Службу државне безбједности, коју функцију је обављао до 2005. године.

Након што је 2005. године, због потребе реформисања и унапређења обавјештајно-безбједносног сектора, формирана Агенција за националну безбједност као суи генерис орган државне управе, именован је за њеног првог директора. На ову дужност биран је још једном, а 2010. године Скупштина Црне Горе изабрала га је за министра без портфеља у Влади Црне Горе.

У новоконституисаној Влади, крајем 2010. године, изабран је за потпредсједника за политички систем, унутрашњу и вањску политику, и министра правде.

На редовном Конгресу Демократске партије социјалиста 2011. године, изабран је за члана Предсједништва странке.

Након парламентарних избора 2012. године, поново је биран за потпредсједника Владе за политички систем, унутрашњу и вањску политику и министра правде, а током 2013. године био је потпредсједник Владе за исту област, и министар правде и људских права. Током 2014. и 2015. године вршио је и дужност руководиоца Министарства културе.

Након избора нових министара у Влади, у марту 2015. године, наставио је обављати функцију њеног потпредсједника за политички систем, унутрашњу и вањску политику.

За замјеника предсједника Демократске партије социјалиста изабран је 2015. године.

Током 2016. године, поред потпредсједничке, обављао је и дужност руководиоца Министарства унутрашњих послова. Предсједник је Вијећа за националну безбједност.

За предсједника Владе изабран је 28. новембра 2016. године.

Ожењен је, отац троје дјеце.