Pitajte predsjednika

Pitajte predsjednika

>

Premijerski sat – premijer Krivokapić: 137 lica prima naknadu po prestanku funkcije, koja na mjesečnom nivou iznosi preko 290 hiljada eura

Premijerski sat – premijer Krivokapić: 137 lica prima naknadu po prestanku funkcije, koja na mjesečnom nivou iznosi preko 290 hiljada eura
Datum objave: 28.04.2021 14:03 | Autor: KABINET PREDSJEDNIKA VLADE CRNE GORE

Ispis Štampaj stranicu


Predsjednik Vlade, prof. dr Zdravko Krivokapić kazao je da je jasno da nije samo dovoljno izmjeniti jedan zakon, jer u Crnoj Gori vrlo često jedan zakon ugrožava drugi i nije napravljena ta intersekcija između pojedinih zakona.

„Mi ćemo to uraditi sistematski, kao što smo obećali građanima, vodeći računa o socijalnoj pravdi. Uočava se da u martu 2021. godine imamo 137 lica koja primaju nadoknadu po prestanku funkcije i taj izdatak je na mjesečnom nivou u neto iznosu 181.313 eura, a u bruto iznosu 293. 619 eura. Imamo jedan dio koji do kraja nismo uspjeli da ustanovimo sa stanovišta podataka i on se odnosi na MUP, Ministarstvo odbrane, Upravu prihoda i dva fonda – zdravstva i PIO. Izvještaj UNESCO govori o tome koliko ova država siromaši, ali govori i o drugom karakteru – koliko siromaši, toliko se neko drugi bogati. Jer vi znate da je ekonomski princip koji je jedini uvijek prisutan jeste da ono što je nekome prihod, to je drugome rashod“, kazao je premijer Krivokapić na Premijerskom satu odgovarajući na pitanje Božena Jelušić iz Kluba poslanika „Crno na bijelo“.

Krivokapić je saopštio da u ovom trenutku nemamo potpunu sliku koliko automobila ima u državnom vlasništvu.

„To se vodi na različite načine i čak nekih puta imamo zloupotrebe, pa se taj automobil vodi po nekom prelaznom rješenju. Ista situacija je sa državnom imovinom. Mi još uvijek ne znamo šta smo i čega titulari. U imovinskom zakonu je knjaz Nikola rekao svaka stvar ište svog gospodara. E ovdje do današnjeg dana – a mi imamo plan šta da uradimo sa državnom imovinom, koja se neće prodavati za 0.99 eura na 99 godina, nego će država voditi računa da ima viziju kako da to bude državno i da svaki građanin Crne Gore ima korist od toga dijela“, kazao je Krivokapić.

Predsjednik Vlade je kazao da će Ministarstvo finansija sigurno u narednom periodu formirati jedan radni tim, koji će sve predloge koji su neophodni, ne samo u izmjenama nego i brojnim dopunama, uraditi kao uredbe.

„Mi u ovom trenutku smo razmišljali da li treba ukinuti tu odluku ili ne, pošto postoje određeni formalno-pravni problemi, koji se tiču i nekih nedostataka koje nismo uspjeli sami da uradimo u ovom vremenskom periodu, a to je definitivno formiranje komisije koja bi skinula veo tajnosti sa još jednog dijela dokumentacija. Onoga trenutka kada to bude urađeno, ta odluka će biti na Vladi stavljena van snage. Ja grantujem da niko u ovoj Vladi neće biti tretiran kao funkcioner i mimo bilo kog drugog građanina. To znači da ako želi da rješava probleme koji se tiču stambenih ili bilo kakvih drugih potreba, to će morati da uradi kao svaki građanin. A to znači da će morati da uradi kao svaki građanin da ide po kredit u odgovarajuću komercijalnu banku i na taj način rješava svoj problem. Bez privilegija i bez povlastica“, zaključio je Krivokapić.

KABINET PREDSJEDNIKA VLADE CRNE GORE