Pitajte predsjednika

Pitajte predsjednika

>

Predsjednik Marković na Premijerskom satu: Obaveza Vlade da sprovodi odluke Ustavnog suda, što je učinjeno i u slučaju Zakona o izmirenju obaveza prema bivšim radnicima KAP-a

Predsjednik Marković na Premijerskom satu: Obaveza Vlade da sprovodi odluke Ustavnog suda, što je učinjeno i u slučaju Zakona o izmirenju obaveza prema bivšim radnicima KAP-a
Datum objave: 24.10.2018 13:42 | Autor: SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Ispis Štampaj stranicu Video Video


Služba za odnose s javnošcu Služba za odnose s javnošcu

        
    
Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković je odgovarajući na pitanje poslanika Janka Vučinića koje se odnosilo na Zakon o izmirenju obaveza prema bivšim radnicima KAP-a, istakao da je već u prvim danima mandata 41. Vlade razgovarao sa predstavnicima penzionera KAP-a, uvjeren da će zajednički postići dogovor u vezi sa sprovođenjem ovog Zakona, pri čemu je u tom trenutku, za tu namjenu u Budžetu bilo opredijeljeno oko 5,5 miliona eura.

„Dakle, bio je opredijeljen novac, a Vlada ne opredjeljuje sredstva za mjere koje nema namjeru i da sprovede. Rekao bih da je time, više nego jasno iskazana naša namjera da stavimo tačku na ovaj višegodišnji problem“ – poručio je premijer Marković.

Predsjednik Vlade je pojasnio da je, uvidjevši da Zakon koji je 2015. godine donijela ad hoc većina u prethodnom sazivu Skupštine ima određene pravne manjkavosti, i da je kao takav neprincipijelan i nedostatan sa aspekta fiskalne održivosti, na sastanku predložio formiranje Radne grupe koja će sve dileme otkloniti, kako bi Zakon bio primjenjljiv u praksi.

„Odnosno, jezikom razumljivim svakom građaninu – preduzeo sam sve što je neophodno kako bi se stekli uslovi da se novac opredijeljen u Budžetu za bivše radnike KAP-a isplati u najkraćem roku, i u skladu sa zakonima Crne Gore. Nikako drukčije – ni tada, ni danas!“ – istakao je premijer, citirajući i navode iz zvaničnog saopštenja Vlade, objavljenog nakon sastanka.

Radna grupa je formirana tri dana nakon tog sastanka - 29.12.2016., i u njenom radu su učestvovala i dva predstavnika bivših radnika KAP-a, koji nijesu prihvatili da se pristupi predlaganju izmjena i dopuna Zakona, već su napustili Radnu grupu.

„Dakle, jednostrano je prekinuta potreba za daljim dijalogom sa Vladom, zbog čega je ovo pitanje dobilo epilog na Ustavnom sudu, koji je svojom odlukom 27. marta 2018., dakle ove godine, ovaj zakon proglasio neustavnim“ – naveo je predsjednik Vlade.

Premijer Marković je istakao da je ustavna obaveza Vlade da sprovodi odluke Ustavnog suda, što je u ovom slučaju i učinjeno.

„Pošto po ustaljenoj praksi politizujete sva pitanja a radnike usmjeravate na političke a ne recimo na sindikalne autoritete, a i spočitavate mi da sam pod nečijim uticajem spriječio realizaciju ovog Zakona – moram Vam reći da ste ovog puta u pravu! U konkretnom slučaju i za mene i za Vladu koju predstavljam, a vjerujem i za sve u ovoj zemlji, jedino je obavezujuća odluka Ustavnog sud – zaključio je predsjednik Vlade Duško Marković.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE